Gojnik “szałwia libańska” – górskie ziele + PRZEPIS

Szałwia libańska – górska roślina

Gojnik (tzw. spożywcza) – znany również jako „górskie zioło”, „szałwia libańska” lub po prostu „złote zioło” (ze względu na swój żółty kolor, dopiero po zaparzeniu barwi się na kolor zielony), z którego można uzyskać herbatę w smaku przypominającą inne mieszanki górskich ziół.

Historia złotego ziela sięga już wczesnych wieków, kiedy to w medycynie ludowej używany był powszechnie na większość schorzeń. Zioło pochodzi przede wszystkim z krain górskich Bliskiego Wschodu i Bałkanów, zwłaszcza w Bułgarii był uważany za „czarodziejskie lekarstwo”. Co ciekawe
w Bułgarii zakaz zbierania dziko rosnących roślin. A z faktu, że górskie zioło lubi czyste warunki, obecnie jest pozyskiwany z licencjonowanych ekologicznych obszarów uprawnych.

Gojnik – właściwości

  1. Jest bogaty w składniki mineralne jak: cynk, sód, magnez , miedź, kobalt, selen, fosfor, wapń,
    a także stanowi bogate źródło żelaza, a także taniny, flawonoidy oraz olejki eteryczne.

  2. Jak sama nazwa wskazuje, korzystnie wpływa na gojenie się ran (przyspiesza sam proces).

Przepis na parzenie herbaty z gojnika

1 -2 łyżki stołowe suszu gojnika zalać wrzątkiem i podgotować przez chwilę na bardzo wolnym ogniu, podczas gotowania można dodać odrobinę cynamonu lub imbiru lub listek melisy czy też mięty (dla urozmaicenia smaku).

Wywar z gojnika można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Źródło:

www.wikipedia.pl