Gojnik – znany również jako „górskie zioło”, „szałwia libańska” lub po prostu „złote zioło” (ze względu na swój żółty kolor, dopiero po zaparzeniu barwi się na kolor zielony), z którego można uzyskać herbatę w smaku przypominającą inne mieszanki górskich ziół.

Historia złotego ziela sięga już wczesnych wieków, kiedy to w medycynie ludowej używany był powszechnie jako lekarstwo na większość schorzeń.

Zioło pochodzi przede wszystkim z krain górskich Bliskiego Wschodu i Bałkanów, zwłaszcza w Bułgarii był uważany za „czarodziejskie lekarstwo”. Co ciekawe, w obecnym ziołolecznictwie i fitoterapii, wprowadzano w Bułgarii zakaz zbierania dziko rosnących roślin. A z faktu, że górskie zioło lubi czyste warunki, obecnie jest pozyskiwany z licencjonowanych ekologicznych obszarów uprawnych.

Gojnik właściwości i zastosowanie:

1.      Jest bogaty w składniki mineralne jak: cynk, sód, magnez , miedź, kobalt, selen, fosfor, wapń, a także stanowi bogate źródło żelaza, a także taniny, flawonoidy oraz olejki eteryczne.

2.      Napar z gojnika zalecany jest podczas leczenia grypy, wszelakich przeziębień, zapalenia oskrzeli, astmy czy duszności.

3.      Długotrwała kuracja sprzyja poprawie pracy nerek, dróg moczowych i układu pokarmowego. 

4. Jest też przeciwutleniaczem, dzięki czemu odmładza organizm, wymiata z niego wolne rodniki i naprawia ciało od środka

5.      Jak sama nazwa wskazuje, korzystnie wpływa na gojenie się ran (przyspiesza sam proces) jak również w przypadku walki z trądzikiem.

6.      Na podstawie badań naukowych, stwierdzono, że kuracja ziołem górskim podnosi wydajność mentalną,  z tym wiąże się wzmocnienie pamięci i koncentracji. Jest polecana zwłaszcza osobom starszym, herbatkę z gojnika warto włączyć do terapii nawet, gdy przyjmuje się leki

7.      Wspomaga również układ krążenia, pomaga utrzymać zdrowy poziom ciśnienia krwi i system odporności.

8.      Pomaga pozbyć się toksyn z organizmu – wpływa pozytywnie przy detoksie organizmu.

Ciekawostki

·         Szałwia libańska od dawna nazywana jest „bułgarską viagrą”, który poprawia płodność i podnosi libido.

·         Za czasów antyku, w Grecji napar z gojnika był podawany rannym żołnierzom, aby przyspieszyć gojenie ran.

 

Jak stosować? PRZEPIS

1 -2 łyżki stołowe suszu gojnika zalać wrzątkiem i podgotować przez chwilę na bardzo wolnym ogniu, podczas gotowania można dodać odrobinę cynamonu lub imbiru lub listek melisy czy też mięty (dla urozmaicenia smaku).

Wywar z gojnika można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno.  Jest również bezpieczny dla dzieci. Przy kuracji zdrowotnej pić dziennie jedną szklankę.

 

Źródło:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Gojnik_(ro%C5%9Blina)

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-libanska-gojnik-wlasciwosci_44547.html

http://bonavita.pl/gojnik-wlasciwosci-dzialanie-zastosowanie-przeciwwskazania-cena

https://www.odkrywamyzakryte.com/gojnik/

Kategorie