Wiele już o sodzie zostało opisane. Jednak im dalej studiujemy ten temat, czeka nas wiele ciekawostek. Okazuje się, że soda ma kilka odmian:

Soda oczyszczona (tzw. spożywcza) – wodorowęglan sodu NaHCO3, stosowany w proszku do pieczenia, pochłania również nieprzyjemne zapachy i wilgoć, zmiękcza wodę.

Soda kalcynowana – to węglan sodu Na2CO3, stosuje się w produkcji mydła i wyrobów piorących, tym rodzajem potocznie nazywanej sody zmiękczamy również wodę do prania ubrań czy naczyń w zmywarkach.

Ciekawostką jest, że można ją uzyskać podgrzewając sodę spożywczą w odpowiedniej temperaturze. Po tym procesie, soda kalcynowana posiada właściwości czyszczące i piorące. Zmienia się też wygląd sody- Soda kalcynowana jest puszysta i sypka (stąd też nazwa lekki węglan sodu) natomiast soda oczyszczona nie jest taka sypka, sprawia wrażenie ciężkiej i trudniej się rozprowadza, czasem zbija się w większe bryłki.

Soda kaustyczna – to wodorotlenek sodu NaOH, silnie żrący, wykorzystujemy przede wszystkim do produkcji mydła.

 Jak widać, każda odmiana sody (a dokładnie jej struktura chemiczna) ma przypisane sobie zastosowanie.

 Skupiając się na sodzie spożywczej, może natrafić na wiele ciekawych publikacji i badań, świadczących, że spożywanie sody może mieć zastosowanie lecznicze.

Na polskim rynku wydawniczym, w języku polskim ukazały się dwie pozycje:

- „Soda oczyszczona –  500 praktycznych zastosowań” Vicki Lansky,

- „Soda oczyszczona – na straży zdrowia” Iwan Nieumywakin.

 Jak działa soda oczyszczona?

Ma miękką krystaliczną strukturę cząsteczkową, co czyni ją lekko żrącą, a zatem substancją czyszczącą. Jej kryształki rozpuszczają się w wodzie, przez co nie uszkadza czyszczących powierzchni.

  • Neutralizuje kwasy i utrzymuje pH w naturalnym poziomie,
  • Sodą uzdatnia się wodę pitną, gdyż redukuje ona poziom skażenia ołowiem i miedzią,
  • Używa się jej podczas dializy nerek, aby obniżyć poziom kwasów w krwiobiegu,
  • Usuwa nieprzyjemne zapachy w domu,
  • Działa bakteriobójczo,
  • Neutralizuje zapachy wydzielane przez ludzkie ciało, zapach moczu zwierząt czy kamienia nazębnego powodującego nieświeży oddech. Inne produkty maskują tylko zapach, soda usuwa go trwale i pochłania. Dlatego polecana jest jako podstawowy składnik domowej pasty do zębów – przepis na domową pastę do zębów!
  • Soda rozpuszcza się w wodzie mineralnej i jest używana jako środek spulchniający w piekarnictwie. Działa jako środek spulchniający przez zobojętnienie kwasowych składników ciasta. Nie więc potrzeby kupowanie proszku do pieczenia, w wersji tradycyjnej czy bezglutenowej. Soda jest bezglutenowa i dostępna w każdym sklepie J

 

 

PRZEPIS na zamianę sody spożywczej na sodę piorącą (kalcynowaną):

1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. 

2. 2-3 szklanki sody oczyszczonej rozprowadzić równomiernie na blaszce.

3. Wygrzewać przez około godzinę w temperaturze 200 stopni C, kilkukrotnie mieszając sodę. 

4. Po upływie tego czasu zmiana widoczna jest gołym okiem. Soda kalcynowana jest puszysta i sypka (stąd też nazwa lekki węglan sodu) natomiast soda oczyszczona nie jest taka sypka, sprawia wrażenie ciężkiej i trudniej się rozprowadza.

 

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wodorowęglan_sodu

http://www.greensign.pl/jak-zmienic-sode-oczyszczona-w-sode-pioraca-kalcynowana/

https://diagnozujmy.pl/soda-oczyszczona/

https://dziecisawazne.pl/dom-bez-chemii-cz-1-soda-oczyszczona/

https://martabrzoza.pl/rak/soda-oczyszczona-leczy-nie-tylko-nowotwory/

 

Kategorie