Wczoraj podsunęliśmy Wam pomysł jak przygotować kaszę jaglaną na słodko, w formie orzechowego budyniu, dziś z kolei przygotowaliśmy przepis na niezwykle smaczne wegeburgery z kaszą jaglaną, marchewką i sezamem! To bardzo sycące danie, które jednocześnie nie jest ciężkostrawne. Burgery mają cudowny aromat użytych ziół i przypraw. Dzięki dodatkowi chrupiącego sezamu i ziaren słonecznika, kotlety mają zwartą konsystencję i nie rozpadają się. 

Kotlety jaglane

Do przygotowania ok. 10 burgerów potrzebujesz:
Przygotowanie: 
  1. Najpierw odsyp 3/4 szklanki suchej kaszy i odstaw. Dodasz ją podczas łączenia reszty składników z ugotowaną kaszą. Jeśli masz taką możliwość, namocz pozostałą kaszę przez noc przed ugotowaniem. Jeśli nie możesz jej namoczyć, przed rozpoczęciem gotowania starannie przepłucz ziarna najpierw zimną wodą a potem dwukrotnie przelej wrzątkiem. Następnie zalej kaszę 2,5 szklankami wody i łyżką oleju i gotuj przez ok. 15-20 minut. 
  2. Słonecznik i sezam upraż na suchej patelni aż lekko się przyrumienią i będą oddawać aromat
  3. Uprażone nasiona i resztę składników umieść w misce i mieszaj rękami tak długo, aż otrzymasz plastyczną, zwartą masę z której będziesz w stanie uformować kotlety. W razie konieczności dodaj więcej oleju lub soku z marchewki, jeżeli masa jest zbyt sucha, lub mąki jeśli jest zbyt mokra. 
  4. Uformuj swoje burgery i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Piecz burgery w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza ok. 30-35 minut. W połowie pieczenia delikatnie obróć kotlety na drugą stronę. 

Wegeburgery

Gdy Twoje kotlety są już w piekarniku, przygotuj resztę składników potrzebnych do zrobienia burgera:
  • ulubione bułki
  • cebula (najlepiej czerwona!)
  • kilka plastrów pomidora
  • kilka plastrów zielonego ogórka
  • liście sałaty, rukoli, jarmużu lub innej Twojej ulubionej "zieleniny" ;) 
  • ogórek kiszony
  • musztarda
  1. Lekko przypiecz bułki w piekarniku, by były rumiane i chrupiące. 
  2. Obie połówki posmaruj musztardą i włóż pomiędzy nie warzywa i upieczonego burgera. Gotowe!
Smacznego! 

Kategorie