Jak zrobić mleko migdałowe?
Uwielbiamy mleka roślinne, jednak nie ma co ukrywać - ich przygotowanie zajmuje troszkę czasu i zostawia bałagan. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis, dzięki któremu szybko uda Wam się przygotować nawet 1 szkankę mleka bez zbędnego wysiłku! To sprawdzony przepis, dzięki któremu nie musicie robić dużej ilości mleka na zapas. J

Zalety i właściwości mleka migdałowego
Mleko migdałowe to jedno z naszych ulubionych mlek roślinnych. Ma pyszny, orzechowo-słodki smak, jest mniej kaloryczne niż popularne mleko kokosowe i nie zawiera laktozy! Jedna szklanka mleka migdałowego to zalewdnie 30-40 kalorii, świetnie więc sprawdzi się dla  dbających o linię, oraz będących na diecie bezmlecznej. Rewelacyjnie nadaje się do kawy (szczególnie do kaw mrożonych, które ochłądzają nas w uplane dni, takie jak teraz), płatków i owsianek, ciast i deserów. Z powodzeniem można używać go podczas robienia obiadów, a naleśniki na bazie mleka migdałowego nabierają cudownej konsystencji i niesamowitego smaku! Z pewnością pokochają je wszystkie dzieci i dorośli w Waszym domu. 

Jak szybko zrobić mleko roślinne?
Zazwyczaj by otrzymać mleko roślinne, konieczne jest całonocne moczenie orzechów w wodzie. W przypadku orzechów migdałowca, trzeba je dodatkowo obrać po namoczeniu. Jest to dość pracochłonne i wymaga czasu. Co więcej, blendowanie całych orzechów może zniszczyć wasz sprzęt. Jeżeli więc posiadasz słabszy model blendera lub chcesz szybko przygotować mleko roślinne - ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Dodatkowo, pozostałą po odciśnięciu mleka masę migdałową możesz z powodzeniem wykorzystać do zrobienia roślinnego twarożku. Jeżeli chcecie na niego przepis, dajcie nam znać w komentarzu! 

Mleko z płatków migdałowych - przygotowanie 

Potrzebujesz:
Na jedną szklankę mleka migdałowego:
1 ściereczka lub pieluszka tetrowa do odsączenia mleka 
50-60 g płatków migdałowych Soul-Farm (teraz w promocji!) 
Troszkę ksylitolu lub erytrolu 

Jak szybko przygotować mleko migdałowe?
Namocz płatki migdałowe przez ok. 10-15 minut w letniej wodzie. Następnie zblenduj razem z wodą z moczenia na gładką masę i odciśnij mleko przy pomocy cienkiej ściereczki lub pieluszki tetrowej. Pozostałą masę możesz wykorzystać do wypieku ciasteczek, stworzenia nadzienia czy słodkiego, roślinnego serka. 

Smacznego!

Źródło:
https://www.medme.pl/artykuly/mleko-migdalowe-wlasciwosci-kalorie-jak-zrobic,69490.html

Kategorie