Przepis na domowe mleko migdałowe

Jak zrobić mleko migdałowe?

Uwielbiamy mleka roślinne, jednak nie ma co ukrywać – ich przygotowanie zajmuje troszkę czasu i zostawia bałagan. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis, dzięki któremu szybko uda Wam się przygotować nawet 1 szkankę mleka bez zbędnego wysiłku! To sprawdzony przepis, dzięki któremu nie musicie robić dużej ilości mleka na zapas.

Zalety i właściwości mleka migdałowego

Mleko migdałowe to jedno z naszych ulubionych mlek roślinnych. Ma pyszny, orzechowo-słodki smak, jest mniej kaloryczne niż popularne mleko kokosowe i nie zawiera laktozy! Jedna szklanka mleka migdałowego to zalewdnie 30-40 kalorii, świetnie więc sprawdzi się dla dbających o linię, oraz będących na diecie bezmlecznej. Rewelacyjnie nadaje się do kawy (szczególnie do kaw mrożonych, które ochłądzają nas w uplane dni, takie jak teraz), płatków i owsianek, ciast i deserów. Z powodzeniem można używać go podczas robienia obiadów, a naleśniki na bazie mleka migdałowego nabierają cudownej konsystencji i niesamowitego smaku! Z pewnością pokochają je wszystkie dzieci i dorośli w Waszym domu.

Domowe mleko roślinne – mleko z migdałów

Zazwyczaj by otrzymać mleko roślinne, konieczne jest całonocne moczenie orzechów w wodzie. W przypadku orzechów migdałowca, trzeba je dodatkowo obrać po namoczeniu. Jest to dość pracochłonne i wymaga czasu. Co więcej, blendowanie całych orzechów może zniszczyć wasz sprzęt. Jeżeli więc posiadasz słabszy model blendera lub chcesz szybko przygotować mleko roślinne – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Dodatkowo, pozostałą po odciśnięciu mleka masę migdałową możesz z powodzeniem wykorzystać do zrobienia roślinnego twarożku.

Mleko migdałowe przepis

Na jedną szklankę mleka migdałowego potrzebujesz:

  • 1 ściereczka lub pieluszka tetrowa do odsączenia mleka
  • 50-60 g płatków migdałowych
  • Troszkę ksylitolu lub erytrolu

Napój z migdałów – przygotowanie

Namocz płatki migdałowe przez ok. 10-15 minut w letniej wodzie. Następnie zblenduj razem z wodą z moczenia na gładką masę i odciśnij mleko przy pomocy cienkiej ściereczki lub pieluszki tetrowej. Pozostałą masę możesz wykorzystać do wypieku ciasteczek, stworzenia nadzienia czy słodkiego, roślinnego serka.
Smacznego!

Źródło: https://www.medme.pl/artykuly/mleko-migdalowe-wlasciwosci-kalorie-jak-zrobic,69490.html