Domowe lody kokosowe
Ufff...czy Wam też jest tak gorąco? Polskie lato w tym roku płata nam figle, fundując duże skoki temperatury. A jak wiadomo, najlepszym sposobem na ochłodę są pyszne, mrożące język lody. Niestety wiele osób jest zmuszonych do zrezygnowania z ich jedzenia, ponieważ w składach sklepowych lodów trudno znaleźć takie bez cukru czy sztucznych barwników.
My jednak przyszliśmy do Was ze świetną alternatywą - przepisem na domowe lody kokosowe bez cukru! Uwielbiamy naturalne, domowe słodycze, którymi możemy zajadać się bez końca - na pewno Wasi domownicy również będą zachwyceni! Lody mają cudowną konsystencję, wiórki kokosowe są przyjemnie chrupiące i dodatkowo deser świetnie komponuje się ze świeżymi owocami.
Jak zrobić domowe lody kokosowe?
Aby przygotować swój własny deser lodowy, nie potrzebujesz maszynki do lodów. Warto przygotowywać je samemu w domu, ponieważ takie lody mają całkiem inny, naturalny i intensywny smak. Dodatkowo macie pewność, że w ich składzie nie znajdziecie zbędnych dodatków. Na bazie tłustej śmietanki możecie zrobić praktycznie każdy rodzaj lodów, ponieważ po zamrożeniu, śmietanka nada im kremową konsystencję. Jeżeli jednak chcesz się dowiedzieć jak zrobić lody w wersji bezmlecznej - daj nam znać w komentarzu, a na pewno podzielimy się przepisem.
Przepis na domowe lody kokosowe
Potrzebujecie:
1 puszkę mleka kokosowego lub 400ml domowego mleka kokosowego (przepis jak zrobić mleko kokosowe w domu tutaj)
400ml śmietanki 30%
Przygotowanie
Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni. Praż je dosłownie chwilkę, cały czas mieszając by nie dopuścić do przypalenia.
Przygotuj rondelek, do którego wsyp wiórki oraz słodzik lub daktyle i wlej mleko. Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu przez kilka minut.
Masę kokosową przestudź a następnie włóż do lodówki, aż porządnie zgęstnieje.
Ubij całą śmietankę. Zacznij od niewielkich obrotów, które zwiększaj z czasem. Ubijanie śmietanki będzie dużo łatwiejsze, jeżeli będzie schłodzona.
Wyjmij masę kokosową z lodówki i łyżką, delikatnie połącz ją z bitą śmietaną.
Przełóż masę do naczynia w którym będziesz mrozić lody. Możesz użyć naczynia żaroodpornego, plastikowego pudełka spożywczego lub foremki do ciasta. Mroź lody przez następne 4-5 godzin.
Smacznego!

Kategorie