Szybkie i proste ciasteczka owsiane z 3 składników!

Pierwsze dni września za nami! Ten piękny czas na przełomie lata i jesieni to napięty czas zarówno dla uczniów, rodziców jak i osób kompletnie niezwiązanych ze szkołą. Co więc powiecie na szybką, prostą i zdrową przekąskę z wykorzystaniem sezonowych składników? To przepyszne, kruche ciasteczka, które rewelacyjnie pasują do jesiennej herbatki. Są idealne jako przekąska do pracy czy szkoły, a pokruszone stanowią świetny dodatek do płatków czy jogurtu. 
Przygotowanie ciasteczek jest banalnie proste i bardzo szybkie, dodatkowo podczas pracy nie narobicie bałaganu w kuchni. 

Ich podstawowa wersja składa się tylko z 3 tanich składników, jednak bez obaw możecie ulepszyć przepis o swoje ulubione dodatki – przeczytajcie nasze propozycje poniżej smile

Ciasteczka są wegańskie oraz dietetyczne ponadto nie zawierają w sobie cukru! Dodatkowo orzechy włoskie stanowią źródło istotnych dla naszego układu nerwowego mikroelementów.

Orzechowe ciasteczka owsiane z bananem – przepis 

Ciasto bazowe:

2 dojrzałe banany 

3/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich Soul-Farm (teraz w promocji!) 

1,5 szklanki płatków owsianych Soul-Farm

I w zasadzie wystarczą Wam tylko te 3 składniki! Jeżeli jednak chcecie rozszerzyć przepis, do masy bazowej proponujemy dodać:

2 łyżeczki miodu lub kilka zmielonych daktyli dla dodania słodkości

garść suszonych owoców dla dodania odrobiny cierpkości – jagód goji lub żurawiny! 

Troszkę cynamonu cejlońskiego, jeżeli go lubicie

Pokruszoną na kawałki czekoladę gorzką lub mleczną (w wersji mniej zdrowej wink)

Więcej orzechów! Dodajcie np. garść pokruszonych laskowych i brazylijskich!

Wegańskie ciasteczka orzechowo-bananowe – przygotowanie

  1. Orzechy kruszymy – możemy do tego użyć blendera, moździerza lub po prostu skruszyć je rękoma

  2. Banany rozgniatamy widelcem w misce

  3. Dodajemy orzechy, płatki owsiane i ewentualne dodatki

  4. Wilgotnymi rękoma formujemy kształt ciasteczek. 

  5. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

  6. Pieczemy w temp. 175  °C przez około 20 minut.

    Po upieczeniu dajcie im ostygnąć - dopiero wtedy stwardnieją na tyle, by dało się je jeść smile

Smacznego!

Kategorie