Acerola – działanie naturalnej witaminy C

Acerola – właściwości naturalnej witaminy C

Acerola, zwana inaczej wiśnią brazylijską lub wiśnią z Barbados to niewielki, bardzo kwaśny owoc. Dlaczego coraz więcej osób sięga po acerolę w okresie jesienno-zimowym? Jak działa acerola i dlaczego warto się nią suplementować? Odpowiedź jest bardzo prosta – acerola to jeden z owoców zawierających największe ilości witaminy C . Wiśnia z Barbados stanowi lepsze źródło witaminy C niż cytrusy czy porzeczki, ponadto swój czerwony kolor zawdzięcza barwnikom – flawonoidom i antycyjanom, istotnym dla naszego zdrowia antyoksydantom.

Witamina C w aceroli

Według WHO dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 40-50mg w przypadku dzieci oraz 75-90mg w przypadku dorosłych. Zapotrzebowanie to może być większe właśnie w okresie jesienno-zimowym, w czasie rekonwalescenci lub przeziębienia.

Jak podaje portal FoodData Central, w 100g świeżych owoców aceroli znajdziemy aż 1677mg kwasu askorbinowego, czyli już niecałe 6g świeżych owoców jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie przeciętnego dorosłego człowieka na witaminę C. Poniżej przedstawiamy porównanie owoców i warzyw, które słyną z wysokiej zawartości witaminy C:

Produkt Zawartość witaminy C w 100g świeżych owoców
Acerola 1677.6mg
Czarna porzeczka 181 mg
Natka pietruszki 133 mg
Kiwi 92,7 mg
Cytryna 53 mg

Jeżeli więc wcześniej uważaliście, że cytrusy i czarna porzeczka są dobrym źródłem naturalnej witaminy C, warto zwrócić uwagę na acerolę i produkty z jej użyciem.

Antyoksydanty w aceroli

Acerola to także bogactwo cennych wartości odżywczych i mikroelementów. Swój czerwony kolor acerola zawdzięcza flawonoidom, dokładniej karotenoidom i antocyjanom. Te związki to barwniki, które podobnie jak witamina C korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Posiadają działanie przeciwutleniające – pomagają chronić komórki przed działaniem wolnych rodników co oznacza, że opóźniają procesy starzenia się. Wśród karetonoidów obecnych w aceroli, większą część stanowi beta-karoten, czyli prowitamina A. Ten niezwykle istotny dla naszego organizmu związek odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wpływa na korzystny wygląd naszej skóry, poprawiając jej stan i jędrność.

FoodData Central informuje, że w 100g świeżych owoców aceroli znajduje się 767 IU witaminy A.

Acerola – zastosowanie i właściwości

To, że witamina C wspomaga odporność, znane jest nie od dziś. Liczne badania wskazują, że oprócz tego kwas askorbinowy korzystnie wpływa także na zwalczanie stanów zapalnych w organizmie oraz jest bardzo silnym antyoksydantem. Dzięki temu potrafi chronić komórki przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego oraz poprawia pracę układu krążeniowego. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, jest także niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu kości, mięśni oraz dziąseł.

Po acerolę powinny więc sięgnąć osoby, które:

  • chcą podnieść swoją odporność
  • wykazują większe zapotrzebowanie na witaminę C
  • posiadają cerę naczynkową
  • wykazują niedobory witaminy C
  • chcą zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia

Acerola dla pięknej cery

Acerola ma także swoje zastosowanie w kosmetyce – wcześniej wspomniane antyoksydanty oraz kwas askorbinowy sprawiają, że często jest składnikiem maseczek czy kremów do pielęgnacji twarzy.

Suplementacja acerolą może poprawić stan skóry naczynkowej, poprzez uszczelnienie naczyń krwionośnych. Korzystnie wpłynie również na skórę dojrzałą, ponieważ niweluje działanie wolnych rodników i chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry.

Acerola – gdzie kupić?

Na polskim rynku nie jest łatwo zdobyć świeże owoce aceroli, jednak bez obaw – dostępnych są dziesiątki produktów i przetworów z tego owocu. Dostępne są soki, liofilizowane owoce czy suplementy.

Jeżeli jednak chcemy spożywać acerolę codziennie i zależy nam na jej skutecznym działaniu, warto skupić swoją uwagę na suplementach diety. Szczególną uwagę powinien zwrócić ekstrakt z aceroli, czyli wyciąg roślinny o skondensowanych wartościach odżywczych. Dzięki tego typu produktom, łatwo będzie kontrolować ilość przyjmowanej witaminy C. Ważne jest, aby wybrane suplementy posiadały czysty skład, pozbawiony zbędnych barwników, konserwantów, wypełniaczy.

Ekstrakt z aceroli w proszku to bardziej ekonomiczny wariant, który pozwoli nam rozmieszać acerolę w wodzie lub ulubionym napoju.

Wersja w kapsułkach pozwoli na utrzymanie regularnej i sukcesywnej suplementacji nawet tym bardziej zapominalskim.

Źródła:

  1. FoodData Central
  2. Ascorbic acid: its role in immune system and chronic inflammation diseases. Sorice A, Guerriero E, Capone F, Colonna G, Castello G, Costantini S1.
  3. Poradnik zdrowie