Racuchy z mąki konopnej

Racuchy to wciąż jedno z naszych ulubionych smaków z dzieciństwa. Postanowiliśmy zmodyfikować oryginalny, babciny przepis na racuchy i stworzyć ich bardziej fit wersję - bez mąki pszennej i rafinowanego cukru. Placuszki konopne z naszego przepisu są naturalnie słodkie i baaaardzo pożywne! Świetnie komponują się z owocami – świeżymi, mrożonymi oraz z przetworami owocowymi, jednak dodatek owoców w cieście sprawia, że nawet samodzielnie lub z miodem smakują wyśmienicie. To także idealny pomysł na słodkie drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

Nasz przepis zawiera jajka, ale w końcowej części przepisu damy Wam prosty trick na to, jak zamienić jajko i stoworzyć recepturę w 100% wegańską.

O właściwościach mąki konopnej pisaliśmy już na naszym blogu. Warto jednak i tu wspomnieć, że jest ona źródłem białka i błonnika oraz posiada niski indeks glikemiczny, co czyni ją alternatywą dla mąk zbożowych.
Mąkę konopną w wypiekach powinny więc stosować w szczególności osoby aktywne fizycznie oraz będące na dietach odchudzających.

Przepis na racuchy z mąki konopnej

1/2 szklanki mąki konopnej 

1/2 szklanki mąki orkiszowej 

1 jajko (pomysł na wersję wegańską poniżej)

1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego (np. z naszego przepisu na mleko kokosowe)

1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 

1 banan

1-2 jabłka zależnie od wielkości

Dla nas ta wersja jest wystarczająco słodka, ale możecie dosłodzić ją także:

1 łyżeczką ksylitoluerytrolu lub miodu

Placuszki konopne możecie serwować z owocami, konfiturami lub słodkim syropem. Świetnie smakują również samodzielnie.

Placuszki z mąką konopną – przygotowanie


1. Owoce obierz, następnie banana rozgnieć widelcem a jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Suche składniki wymieszaj w misce

3. Dodaj jajko, mleko oraz miód, jeżeli go używasz. Wymieszaj wszystko dokładnie

4. Dodaj banana i jabłka, ponownie wymieszaj


5. Na rozgrzanej patelni smaż niewielkie placuszki aż będą rumiane. Pamiętaj, że dodatek mąki konopnej nada im ciemniejszego koloru.

Mąka konopna jest mało plastyczna, więc warto formować niewielkie placuszki - łatwiej je wtedy obracać. 


Wegańskie racuchy z mąki konopnej – jak zrobić?


Powyższy przepis bardzo łatwo jest przekształcić na wegański. By uzyskać w 100% roślinny skład naszego dania użyjcie mleka roślinnego i zastąpcie jajko siemieniem lnianym. Jak to zrobić?

Czym zastąpić jajko w cieście?

Jajka w wypiekach łatwo można zastąpić „glutkiem” z siemienia lnianego. Nieważne, czy jest to siemię lniane złote czy brązowe – to szybki sposób na alternatywę dla jajek w wypiekach i ciastach.

Siemię lniane zamiast jajka w cieście - przygotowanie
1 łyżkę siemienia lnianego zmiel w młynku lub blenderze i zalej 4 łyżkami wrzątku, zamieszaj. Odstaw na ok. 10 minut do zgęstnienia. Postały żel używaj zamiast jajka w przepisach.

Podane wyżej proporcje to ekwiwalent 1 jajka.

Smacznego!