Przepis na bakłażany po gruzińsku - faszerowane orzechami włoskimi i kaszą jaglaną

Kuchnia gruzińska to wspaniała kopalnia pomysłów kulinarnych - doskonale łączy słodkie i słone smaki oraz wykorzystuje wiele rodzajów roślin. Jednym z naszych ulubionych gruzińskich dań są bakłażany faszerowane. W naszej wersji w farszu pierwsze skrzypce grać będą orzechy włoskie oraz kasza jaglana, natomiast gruzińskiego klimatu dodadzą im doskonale dobrane, typowe dla tamtejszego regiony przyprawy - świeży czosnek, nasiona kolendry i kozieradki. Gruzini uwielbiają także łączyć bakłażany z granatami oraz z sokiem z tych owoców.


Niedługo rozpocznie się sezon na bakłażany, dlatego warto z niego skorzystać i zaskoczyć rodzinę czy znajomych tym nietypowym daniem. 
Wiele osób nie radzi sobie dobrze z przygotowaniem bakłażanów - smażone wchłaniają dużo tłuszczu, ponadto często bywają gorzkie. W naszym przepisie pokażemy, jak łatwo upiec bakłażany żeby nie były gorzkie i smakowały wybornie. 

Bakłażany po gruzińsku - faszerowane orzechami włoskimi i kaszą jaglaną

Potrzebne składniki (4 porcje)

2 duże bakłażany
1 szklanka orzechów włoskich 
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (o tym jak ugotować kaszę jaglaną dowiesz się z tego wpisu)
3-4 duże ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy (np. greckiej Nikolopoulos)


Opcjonalnie - ser feta i jogurt grecki do podania.

Przyprawy:
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka nasion kozieradki
pół łyżeczki czubrycy zielonej (opcjonalnie)
pół łyżeczki papryki chilli lub kilka zmielonych suszonych papryczek chilli pepperocini
sól (np. himalajska lub kłodawska)
pieprz czarny 

Pieczone bakłażany po gruzińsku - faszerowane orzechami włoskimi i kaszą jaglaną

Przygotowanie

1. Bakłażany umyj, przekrój na połówki i natnij w kratkę nie uszkadzając skóry. Następnie posól i odstaw na 5 minut. Po tym czasie zetrzyj ręcznikiem papierowym sok jaki wypuścił bakłażan, ponownie posól, dopraw pieprzem i skrop oliwą. Tak przygotowane bakłażany wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok 25-30 minut.
2. W między czasie ugotuj kaszę jaglaną
3. W blenderze zmiel orzechy z 3 łyżkami oliwy, czosnkiem oraz przyprawami. Do masy można dodać trochę wody (max. 1/4 szklanki) jeżeli będzie zbyt sucha. Masę przełóż do miski.
4. Kaszę jaglaną połącz z orzechami, jeżeli dodajesz ser feta to teraz rozkrusz go do farszu. 
5. Upieczone bakłażany wyjmij z piekarnika i łyżką  delikatnie wydrąż środek. Powinien być miękki i łatwo odchodzić. Uważaj, by nie uszkodzić skóry warzywa. 
6. Wydrążony miąższ połącz z farszem z orzechów i kaszy, dopraw do smaku solą i pieprzem. 
7. Farszem napełnij puste skóry z bakłażanów i zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut w temp. 180 stopni C. Opcjonalnie możesz posypać bakłażany ulubionym serem, Gruzini jednak podają je z jogurtem naturalnym i takiej wersji zachęcamy spróbować.