Bakłażany po gruzińsku – faszerowane orzechami włoskimi i kaszą jaglaną

Przepis na bakłażany po gruzińsku – faszerowane orzechami włoskimi i kaszą jaglaną

Kuchnia gruzińska to wspaniała kopalnia pomysłów kulinarnych – doskonale łączy słodkie i słone smaki oraz wykorzystuje wiele rodzajów roślin. Jednym z naszych ulubionych gruzińskich dań są bakłażany faszerowane. W naszej wersji w farszu pierwsze skrzypce grać będą orzechy włoskie oraz kasza jaglana, natomiast gruzińskiego klimatu dodadzą im doskonale dobrane, typowe dla tamtejszego regiony przyprawy – świeży czosnek, nasiona kolendry i kozieradki. Gruzini uwielbiają także łączyć bakłażany z granatami oraz z sokiem z tych owoców.

Niedługo rozpocznie się sezon na bakłażany, dlatego warto z niego skorzystać i zaskoczyć rodzinę czy znajomych tym nietypowym daniem. Wiele osób nie radzi sobie dobrze z przygotowaniem bakłażanów – smażone wchłaniają dużo tłuszczu, ponadto często bywają gorzkie. W naszym przepisie pokażemy, jak łatwo upiec bakłażany żeby nie były gorzkie i smakowały wybornie.

Badridżani – Składniki na 4 porcje

Opcjonalnie – ser feta i jogurt grecki do podania.

Badridżani – Przyprawy

  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka nasion kozieradki
  • pół łyżeczki czubrycy zielonej (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki papryki chilli lub kilka zmielonych suszonych papryczek chilli pepperocini
  • sól (np. himalajska lub kłodawska)
  • pieprz czarny

Pieczone bakłażany po gruzińsku – Przygotowanie

  1. Bakłażany umyj, przekrój na połówki i natnij w kratkę nie uszkadzając skóry. Następnie posól i odstaw na 5 minut. Po tym czasie zetrzyj ręcznikiem papierowym sok jaki wypuścił bakłażan, ponownie posól, dopraw pieprzem i skrop oliwą. Tak przygotowane bakłażany wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok 25-30 minut.
  2. W między czasie ugotuj kaszę jaglaną
  3. W blenderze zmiel orzechy z 3 łyżkami oliwy, czosnkiem oraz przyprawami. Do masy można dodać trochę wody (max. 1/4 szklanki) jeżeli będzie zbyt sucha. Masę przełóż do miski.
  4. Kaszę jaglaną połącz z orzechami, jeżeli dodajesz ser feta to teraz rozkrusz go do farszu.
  5. Upieczone bakłażany wyjmij z piekarnika i łyżką delikatnie wydrąż środek. Powinien być miękki i łatwo odchodzić. Uważaj, by nie uszkodzić skóry warzywa.

    Uważaj, by nie uszkodzić skóry warzywa.

  6. Wydrążony miąższ połącz z farszem z orzechów i kaszy, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Farszem napełnij puste skóry z bakłażanów i zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut w temp. 180 stopni C. Opcjonalnie możesz posypać bakłażany ulubionym serem, Gruzini jednak podają je z jogurtem naturalnym i takiej wersji zachęcamy spróbować.