Orkiszanka orzechowo-cynamonowa, szybkie i pożywne śniadanie

Rozgrzewające śniadnie – orkiszanka orzechowo-cynamonowa

Szukasz pomysłu na zdrowe, pożywne, wegańskie śniadanie? Sięgnij po płatki orkiszowe!

Wiosenne przesilenie potrafi dać mocno w kość, a dodatkowo chłodne, deszczowe poranki nie zachęcają do wstania z łóżka. W takich chwilach pomocne będzie ciepłe, energetyczne śniadanie, które na długo zapewni uczucie sytości i dodatkowo będzie świetnie smakować. Naszą propozycją jest orkiszanka, czyli podobne do owsianki danie śniadaniowe. Dodaliśmy do niej pożywne dodatki takie jak banan i orzechy laskowe, nerkowca oraz rozgrzewający cynamon – to połączenie jest gwarancją smacznego śniadania i porządnego zastrzyku energii na cały dzień.

Orkisz – Właściwości pradawnego zboża

Orkisz od wieków jest uznawany za jedno z najbardziej wartościowych zbóż. Już w XII wieku znana mniszka i uzdrowicielka – św. Hildegarda z Bingen, zalecała swoim pacjentom wprowadzenie orkiszu do diety. Twierdziła, że orkisz dodaje energii i działa rozgrzewająco.

Dodatkowo jest lekkostrawny i pożywny, warto sięgnąć po niego w czasie rekonwalescencji lub w trakcie odbywania diety odchudzającej.

Orkiszanka to świetna propozycja na śniadanie dla zabieganych – płatki orkiszowe możecie zalać mlekiem i włożyć na noc do lodówki a rano tylko je podgrzać. Dodatkowo, dzięki temu zabiegowi śniadanie ugotuje się szybciej! Możecie także pominąć ten krok i nie moczyć płatków, wtedy jednak będą gotowały się nieco dłużej.

Orkiszanka z orzechami, bananem i cynamonem – Składniki dla dwóch osób

  • Szklankę płatków orkiszowych (ok. 100g)

  • 2 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego z naszego przepisu)

  • 1 banan

  • Garść ulubionych orzechów (Orzechy nerkowca, Orzechy włoski, Orzechy laskowe)

  • Pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego

  • 1 łyżeczkę miodu, ksylitolu lub erytrolu (Do posłodzenia)

Przygotowanie orkiszanki

Płatki wsyp do rondelka. Wlej mleko tak by przykryło płatki, dodaj cynamon i wybrany słodzik. Następnie gotuj całość na małym ogniu do momentu aż płatki wchłoną cały płyn. Uważaj, żeby ich nie przypalić! Gdy orkiszanka będzie miała odpowiednią konsystencję zdjemij rondelek z ognia i przełóż zawartość do miseczek. Dodaj orzechy i banana i opcjonalnie oprósz całość cynamonem.