Wegański twarożek z nasion słonecznika

Wegański twarożek z nasion słonecznika

Alergicy oraz weganie nie muszą rezygnować z przyjemności, jaką jest chrupiący chlebek z pysznym twarożkiem i warzywami. Dieta bez nabiału wcale nie musi być nudna lub pozbawiona smaków, które dobrze znacie. Roślinny biały serek można stworzyć na wiele sposobów i dziś pokażemy Wam jak przygotować twarożek z nasion słonecznika.

Jego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, dodatkowo to jeden z najtańszych sposobów na wegański biały ser. Smakiem nie odbiega od prawdziwego nabiału, dlatego świetnie sprawdzi się zarówno na kanapce jak i naleśniku czy jako dodatek do obiadu.

Do stworzenia takiego wegańskiego przysmaku można użyć także płatków ryżowych, nerkowców czy tofu. Chcecie kontynuację przepisów na sery bez mleka?

Roślinny serek ze słonecznika – Jak zrobić?

Baza

Przykładowe dodatki:

  • pęczek koperku

  • 2 ogórki kiszone

  • kilka rzodkiewek

  • pomidorki koktajlowe

Wegański twarożek z nasion słonecznika – Przygotowanie

Słonecznik zalej ciepłą wodą i namocz przez co najmniej 2-3 godziny lub najlepiej całą noc.

Po upływie tego czasu odcedź nasiona i przełóż do kielicha blendera.

Dodaj sól, sok z cytryny lub kiszonek, pieprz i czosnek i kilka łyżek wody. Blenduj całość przez kilka minut, jeżeli chcesz zachować grudkowatą strukturę nie używaj najwyższych obrotów urządzenia. Jeżeli zależy Ci na powstaniu gładkiej masy, blenduj serek na pełnych obrotach.

Gdy konsystencja będzie już odpowiednia, pokrój warzywa, posiekaj zioła i dodaj je do serka i całość włóż do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Wegański twarożek jedzony od razu po zrobieniu może mieć wyczuwalny smak słonecznika, jednak już po kilku godzinach w lodówce nabiera smaku domowego twarogu.