ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z PIECZARKAMI

Soczewica to źródło energii - pozostawia uczucie sytości na dłuugie godziny, dlatego jest świetnym daniem na górskie wycieczki, bushcraftowe wypady czy po prostu długie deszczowe dni. Soczewica nie tylko świetnie smakuje, ale stanowi także dobre źródło białka i błonnika, dodatkowo rozgrzewa i jest bardzo tania. 

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z PIECZARKAMI 
Składniki:

1,5 do 2 szklanek czerwonej soczewicy
1 duża cebula
1 duża marchewka 
3-4 pomidory z puszki lub 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
4 ząbki czosnku 
3-4 ziemniaki 
10-15 pieczarek
Olej lub oliwa do smażenia

Przyprawy

Ziele angielskie
2 łyżki suszonych warzyw Soul-Farm
Jałowiec 
Liść laurowy
Pieprz 
Sól (np. himalajska)

CZERWONA SOCZEWICA I PIECZARKI - JAK PRZYGOTOWAĆ ZUPĘ?

Zacznij od dokładnego przepułkania soczewicy na sicie, później odstaw ją aby trochę wyschła. Następnie obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę oraz pieczarki w talarki i smaż wszystko przez kilka minut na 2 łyżkach oleju lub oliwy. Następnie dodaj soczewicę, przyprawy i zalej wszystko wodą lub bulionem w takiej ilości, aby warzywa zostały całkowicie przykryte. 
Gotuj 1,5 godziny na wolnym ogniu, jeżeli wolisz kremowe zupy, możesz całość zblendować ręcznym blenderem. 
Podawaj z prażonymi ziarnami słonecznikadyni lub grzanką. 

Kategorie