-
Suplementy diety
-
SUPLEMENTY
- ACAI
- ASHWAGANDHA
- AMIGDALINA (B17)
- ASKORBINIAN SODU
- BŁONNIK
- BURAK CZERWONY
- CHLORELLA
- CYNAMON CEJLOŃSKI
- CYTRYNIAN MAGNEZU
- CZARNUSZKA
- CZERWONA KONICZYNA
- CZOSNEK ALLINY I ALLIACYNA
- CZYSTEK
- DZIKA RÓŻA
- GOJNIK
- GRAVIOLA
- GUARANA
- JAGODY GOJI
- KARCZOCH
- KETONY (Z MALIN)
- KOLAGEN ORGANICZNY
- KORZEŃ MACA
- LECYTYNA SOJOWA BEZ GMO
- MŁODY ZIELONY JĘCZMIEŃ
- MORINGA
- MSM (SIARKA ORGANICZNA)
- OPC EKSTRAKT Z PESTEK WINOGRON
- OSTROPEST PLAMISTY
- PIPERYNA
- POKRZYWA
- SPIRULINA
- TRIBULUS
- WAPNO ORGANICZNE
- WĘGIEL AKTYWNY
- ZIELONY DETOX
- ACEROLA
- ADEK
- ŻURAWINA I PESTKI DYNI
- WITAMINY
-
SUPLEMENTY
-
Zdrowa żywność
- Kosmetyki
- Do domu
- Książki
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- Współpraca
- Blog
Wyszukiwarka
Kategorie
Lody gryczane - przepis na domowe lody bananowe z kaszy gryczanej!
Spis treści
Lody gryczane - przepis na domowe lody bananowe z kaszy gryczanej!
W lato lubimy śniadania na zimno i na słodko, dlatego w tym okresie często sięgamy po smoothie bowls czy chłodniki. Dziś jednak mamy dla Was przepis na coś nieco bardziej pożywnego...owocowe lody gryczane!.
Niestety kaszę należy namoczyć w ciągu nocy, jednak same lody robi się bardzo krótko a smakują wyśmienicie! Dodatkowo są niezwykle pożywne i dostarczają sporą ilość białka.
To także świetny sposób na to, by przemycić cenną kaszę gryczaną do jadłospisu niejadków.

Domowe lody owocowe z kaszy gryczanej - Jak zrobić?
Składniki:
-
szklankę polskiej kaszy gryczanej niepalonej
-
2 banany
-
Kilka łyżek mleka roślinnego lub zwykłego
-
1-2 łyżki syropu klonowego
-
1 łyżeczka soku z cytryny
Opcjonalnie możecie dodać kilka kostek czekolady, masło orzechowe lub inne mrożone owoce (np. truskawki).
Przygotowanie domowych lodów
Kaszę gryczaną zalej wodą i sokiem z cytryny, zostaw do namoczenia przez całą noc (ok. 6-7 godzin). Banany obierz i pokrój na plasterki, włóż do plastikowego pojemnika i zamroź przez kilka godzin w zamrażarce. Kaszę odcedź i przemyj na sicie, następnie włóż do naczynia blendera, dodaj mleko i banany oraz dodatki - pozostałe owoce, czekoladę lub cynamon.
Całość blenduj na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiej masy. Masę przełóż szybko do pojemnika i chłodź jeszcze przez 30-60minut. Lody podawaj w miseczkach z czekoladą, jogurtem naturalnym, owocami lub granolą.
Smacznego!