Kruche, cytrynowe ciasteczka z mąki z samopszy i fit lemon curd

Kruche, ciasteczka z mąki z samopszy z lekkim kremem cytrynowym (lemon curd)

Pogoda w ostatnich dniach przypomina nam, że wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią długie, pochmurne wieczory. Jedni uwielbiają ten melancholijny czas i zmieniające się kolory natury, z kolei drudzy źle znoszą ten okres i tylko odliczają dni do końca jesieni. Bez względu na nastawienie do tej pory roku, chyba każdy przyzna, że gorąca, aromatyczna herbata i pyszne kruche ciasteczko potrafią polepszyć nastrój nawet w najbardziej pochmurny dzień.

Dlatego tym wpisem rozpoczynamy nowy cykl postów kulinarnych – będą to przepisy na wypieki w ich bardziej dietetycznej wersji. Mamy nadzieję, że słodkości które przygotujecie z naszych przepisów umilą jesienne popołudnia Wan i waszym bliskim.

Dziś prezentujemy przepis na kruche ciasteczka z mąki z samopszy z dodatkiem dietetycznego lemon curd, czyli kremu cytrynowego.

Mąka z samopszy – Jak używać jej w kuchni?

Samopsza należy do prastarych gatunków zbóż, które było uprawiane od tysięcy lat. Od tradycyjnej odmiany pszenicy odróżnia ją fakt, że na przestrzeni lat nie została poddana tak wielu modyfikacjom genetycznym. Dodatkowo zawiera mniej glutenu i jednocześnie posiada więcej wartości odżywczych i mikroelementów. Dziś rolnicy mogą na nowo próbować ją uprawiać, dzięki tzw “bankowi genów”, czyli Krajowemu Centrum Roślinnych Zasobów Genowych IHAR-PIB. To ta instytucja dba o pielęgnowanie i wysiew roślin, które nie występują już w naturze i udostępnia ziarna rolnikom, by móc wrócić do jej przemysłowej hodowli.

Źródło informacji: Denise F. Dostatny, Aleksander Ciępka, Wiesław Podyma, 2019. Obecne użytkowanie dawnych gatunków pszenic.

Mąka z samopszy świetnie sprawdzi się więc jako alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Wypieki z niej będą miały lekko orzechowy posmak, które doskonale podkreśli smak słodkich ciasteczek i ciast. Mąka sprawdzi się w cieście na naleśniki, wyrośnie z niej cudownie chrupiący i aromatyczny chleb oraz można wykorzystać ją do wypieków na słodko, jak w poniższym przepisie.

Kruche ciasteczka z mąki z samopszy

Do ciasteczek dodaliśmy skórkę z cytryny, jednak z powodzeniem możecie dodać do nich takie produkty jak żurawina, orzechy, rodzynki czy kawałki czekolady. Samopsza komponuje się z wieloma dodatkami, jednak korzystając z ostatnich chwil lata, postanowiliśmy dodać do ciasteczek lekki cytrynowy krem, czyli lemon curd.

Proszek do pieczenia możemy zastąpić amoniakiem, który dodaje ciasteczkom dodatkowej kruchości.

Składniki:

Ciasteczka:

  • 300 g mąki z samopszy

  • 150 g masła

  • 2 duże żółtka

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki ksylitolu, erytrolu lub miodu

Dietetyczny lemon crud (Krem cytrynowy):

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 100g mąki ziemniaczanej

  • 6 dużych łyżek erytrolu (1g erytrolu to jedyne 0,2-0,4 kcal!) ewentualnie cukru lub ksylitolu, jednak wtedy krem będzie bardziej kaloryczny.

  • 2 cytryny, najlepiej z certyfikatem BIO

  • 2 żółtka

  • 2 jajka

Przygotowanie kruchych ciasteczek cytrynowych

Przepis na krem

Cytryny parzymy wrzątkiem, możemy także wrzucić je na kilka minut do gorącej wody z dodatkiem sody oczyszczonej i łyżki octu. Z umytych owoców wyciskamy sok i ścieramy na tarce skórkę. 2 całe jajka rozbijamy w miseczce, dodajemy do tego jeszcze 2 żółtka. Następnie musimy przygotować kąpiel wodną, w której zostanie przygotowany krem. W tym celu większy garnek napełnij wodą i zagotuj ją. Do wrzątku włóż mniejszy garnek lub metalową miskę, w której będziemy rozpuszczać i mieszkać składniki.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy tam erytrol i sok z cytryny wraz z odrobiną startej skórki. Dodajemy do tego jajka i żółtka energicznie roztrzepując je trzepaczką. Zagotowujemy krem cały czas dokładnie mieszając, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Gotowy krem niech trochę przystygnie

Przepis na ciasteczka

Suche składniki przesiej do miski, dodaj pokrojone masło (wyjęte od razu z lodówki) oraz sok z cytryny i szybko wyrabiaj do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Masę owiń w folię spożywczą lub w woreczek foliowy i wstaw na ok. 30 minut do lodówki. Blat lub stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na ok 0,5 cm. Następnie szklanką lub foremką wytnij ciasteczka. Możesz także spróbować uformować je ręcznie, nic nie stoi na przeszkodzie 🙂 Ciastka piecz przez ok 15 minut w temp. 180C. Upieczone i przestygnięte ciasteczka udekoruj kremem cytrynowym.

Smacznego!