Domowe pączki z mąki z samopszy z konfiturą

Przepis na domowe pączki z mąki z samopszy z konfiturą

Chociaż do tłustego czwartku jeszcze daleko, przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszne pączki w nowej, nieco zdrowszej wersji! Kontynuujemy serię wrześniowych słodkości, czyli zdrowsze warianty popularnych wypieków, które z łatwością przygotujecie w domu. Ponownie sięgnęliśmy po mąkę z samopszy, czyli “pradawnego zboża”. Warto wiedzieć, że samopsza to rodzaj pszenicy, który nie został poddany tak wielu modyfikacjom genetycznym jak tradycyjne ziarna pszenicy. Samopsza charakteryzuje się mniejszą zawartością glutenu oraz jednocześnie większą zawartością składników odżywczych. Więcej o mące z samopszy możecie przeczytać w naszym poprzednim przepisie na kruche ciastka i dietetyczny lemon curd!

Pączki z samopszy będą miały lekko wyczuwalny orzechowy posmak (pochodzący z ziaren samopszy) i świetnie skomponują się z popołudniową kawą lub herbatą. Są pyszne, puszyste i zasmakują każdemu domownikowi. Koniecznie spróbujcie zrobić je w domu!

Przepis łatwo można przekształcić tak, by powstały wegańskie domowe pączki z mąki z samopszy.

Przepis na domowe, wegańskie pączki z samopszy z dodatkiem konfitury

Składniki:

Zaczyn drożdżowy:

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka mąki z samopszy

  • 1 łyżeczka cukru lub miodu, ewentualnie można użyć też ksylitolu

  • 40 ml ciepłego mleka (może być roślinne)

Ciasto na pączki:

  • 100g mąki z samopszy

  • 100g mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki cukru pudru (np. z zmielonego cukru, erytrolu lub ksylitolu) + do podsypania

  • 300g utłuczonych ziemniaków

  • 20g rafinowanego oleju kokosowego

  • konfitura owocowa do nadziewania (np. malinowa firmy Tradycyjna chata)

  • olej do smażenia (np. kokosowy)

  • 120-220 ml ciepłego mleka (może być roślinne)

Wegańskie domowe pączki z konfiturą – Przepis i przygotowanie

ZACZYN DROŻDŻOWY

Zacznij od przygotowania rozczynu drożdżowego. Łyżkę mąki z samopszy, drożdże oraz słodzik. Zadbaj o to, by drożdże były świeże, inaczej rozczyn może nie wyrosnąć. Całość zalej mlekiem i odstaw na 15 minut.

Ciasto na wegańskie pączki z samopszy

Mąki (z samopszy i ziemniaczaną), utłuczone ziemniaki, słodziło, roztopiony olej kokosowy mieszamy dokładnie z rozczynem oraz mlekiem. Dłońmi wyrabiamy ciasto aż będzie gęste, ale jednocześnie “luźne”. Jeżeli ciasto jest za mało mokre, spróbuj dolać troszkę mleka. Odstaw ciasto do miski, przykryj ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiaj je ręką jeszcze trochę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Z ciasta formuj kulki, po czym lekko je spłaszcz. Wrzuć pączki do gorącego oleju (ok.175C) i smaż po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wyłóż pączki na ręcznik papierowy by ociekły z tłuszczu.

Pączki możesz po prostu posypać cukrem pudrem (np. ze zmielonego ksylitolu) lub zwykłą plastikową strzykawką nadziać konfiturą lub ulubionym dżemem.

Smacznego!