Drożdżówki cynamonowe z mąki z samopszy – idealne wegańskie śniadanie

Kontynuując “słodki wrzesień”, przygotowaliśmy dla Was przepis na wegańskie drożdżówki cynamonowe. Ponownie użyliśmy do nich mąki z samopszy, aby polepszyć ich walory odżywcze i smakowe (nadaje ona wypiekom lekko orzechowego smaku). Cynamonki to pomysł na pyszne śniadanie na słodkie lub dodatek do herbaty. Cynamon rozgrzewa i jest niezwykle aromatyczny, natomiast kardamon doda im nieco orientalnej nuty.

Wegańskie drożdżówki cynamonowe z samopszy

Składniki na ok. 8 drożdżówek:

Ciasto:

  • 15g świeżych drożdży

  • 1/4 szklanki ciepłej wody

  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła roślinnego

  • 3 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego

  • 2 łyżki wybranego słodzika – erytrolu (ma minimalną ilośc kalorii!) ksylitolu, cukru trzcinowego lub w wersji niewegańskiej – miodu

  • 1 szklanka mąki z samopszy

  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 4 łyżeczki oleju kokosowego

  • 2-3 łyżeczki wybranego słodzika – erytrolu, ksylitolu, cukru trzcinowego lub w wersji niewegańskiej – miodu

  • 1 łyżka cynamonu cejlońskiego

  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Lukier – jeżeli chcesz dodać cynamonkom dodatkowej słodyczy (i kalorii), możesz przygotować lukier. W tym celu zmiel 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu w blenderze lub młynku na proszek, dodaj do niego kilka łyżek soku z cytrynu i powstałą masą polej cynamonki.

Wegańskie cynamonki z mąki z samopszy – przygotowanie

Pokruszone drożdże połącz z łyżeczką słodzika lub miodu oraz ciepłą wodą, odłóż na ok. 15 minut aż drożdże wyrosną. Olej roztop dodaj do niego słodzik, a gdy ostygnie dodaj mleko. W misce połącz mąkę z solą i palcami wykop na środku niewielki dołek. Wlej do niego drożdże oraz pozostałe mokre składniki. Obsypanymi w mące dłońmi zagniataj ciasto przez ok. 12 minut, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40-60 minut.

W międzyczasie przygotuj nadzienie – roztop olej, dodaj do niego cynamon, kardamon i słodzik. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na kształt prostokąta i równomiernie posmaruj nadzieniem. Zawiń ciasto jak roladę i podziel na mniejsze części, przecinając “roladę” co ok. 4 cm. Ułóż w szerokich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia. Po upływie tego czasu bułeczki piecz w temp. 180-200 C z termoobiegiem aż będą rumiane, czyli ok. 10-15 minut.

Smacznego!