Czarnuszka siewna – co to jest?
Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) to pochodząca z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej. Nazwa rośliny pochodzi z języka łacińskiego – „nigellus” oznacza bowiem „czarny”. Zwana jest także czarnym kminkiem (black cumin, khalonji) czy rzymską kolendrą. Najczęściej występuje w postaci nasion lub jako olej, tłoczony na zimno.
Czarnuszka siewna – właściwości
CZARNUSZKA zawiera:
- kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy) (ok. 85%),
- fosfolipidy i fitosterole,
- flawonoidy i saponiny,
- białka (ok. 22%) i węglowodany,
- alkaloidy, m.in.: nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę,
- olejek eteryczny, zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon,
- witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in.: cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu.
Olej z czarnuszki – zastosowanie
Porcja na cały dzień:
- 3 łyżeczki oleju z czarnuszki zmieszać z połową łyżeczki miodu lub soku z owoców.
- Dawkować 3 razy dziennie po 1 łyżeczce.
- Pierwsze dawkowanie pół godziny przed śniadaniem. Drugie w godzinach popołudniowych. Trzecia dawka przed snem.
Inną możliwością jest mieszanie zmielonych ziaren z miodem i zjadanie raz dziennie, a olej dwa razy dziennie, na przykład w kapsułkach.
Napar z czarnuszki
Parzyć jak herbatkę, zalać wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzyć ok. 20 minut, po czym odcedzić. Taki napar można osłodzić miodem.
Stosować zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry, jak płukankę do włosów oraz wewnętrznie (pić 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie).
Źródło:
www.wikipedia.pl
www.fdc.nal.usda.gov