Racuchy z mąki konopnej
Racuchy to wciąż jedno z naszych ulubionych smaków z dzieciństwa. Postanowiliśmy zmodyfikować oryginalny, babciny przepis na racuchy i stworzyć ich bardziej fit wersję – bez mąki pszennej i rafinowanego cukru. Placuszki konopne z naszego przepisu są naturalnie słodkie i baaaardzo pożywne! Świetnie komponują się z owocami – świeżymi, mrożonymi oraz z przetworami owocowymi, jednak dodatek owoców w cieście sprawia, że nawet samodzielnie lub z miodem smakują wyśmienicie. To także idealny pomysł na słodkie drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Nasz przepis zawiera jajka, ale w końcowej części przepisu damy Wam prosty trick na to, jak zamienić jajko i stoworzyć recepturę w 100% wegańską.
O właściwościach mąki konopnej pisaliśmy już na naszym blogu. Warto jednak i tu wspomnieć, że jest ona źródłem białka i błonnika oraz posiada niski indeks glikemiczny, co czyni ją alternatywą dla mąk zbożowych. Mąkę konopną w wypiekach powinny więc stosować w szczególności osoby aktywne fizycznie oraz będące na dietach odchudzających.
Mąka konopna przepis na racuchy
- 1/2 szklanki mąki konopnej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 jajko (pomysł na wersję wegańską poniżej)
- 1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego (np. z naszego przepisu na mleko kokosowe)
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 banan
- 1-2 jabłka zależnie od wielkości
Dla nas ta wersja jest wystarczająco słodka, ale możecie dosłodzić ją także:
- 1 łyżeczką ksylitolu, erytrolu lub miodu rzepakowego
Placuszki konopne możecie serwować z owocami, konfiturami lub słodkim syropem. Świetnie smakują również samodzielnie.
Placuszki z mąką konopną – Przygotowanie
- Owoce obierz, następnie banana rozgnieć widelcem a jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Suche składniki wymieszaj w misce
- Dodaj jajko, mleko oraz miód, jeżeli go używasz. Wymieszaj wszystko dokładnie
- Dodaj banana i jabłka, ponownie wymieszaj
- Na rozgrzanej patelni smaż niewielkie placuszki aż będą rumiane. Pamiętaj, że dodatek mąki konopnej nada im ciemniejszego koloru.
Mąka konopna jest mało plastyczna, więc warto formować niewielkie placuszki – łatwiej je wtedy obracać.
Wegańskie placki z mąki konopnej – Sposób przygotowania
Powyższy przepis bardzo łatwo jest przekształcić na wegański. By uzyskać w 100% roślinny skład naszego dania użyjcie mleka roślinnego i zastąpcie jajko siemieniem lnianym. Jak to zrobić?
Czym zastąpić jajko w cieście?
Jajka w wypiekach łatwo można zastąpić „glutkiem” z siemienia lnianego. Nieważne, czy jest to siemię lniane złote czy brązowe – to szybki sposób na alternatywę dla jajek w wypiekach i ciastach.
Siemię lniane zamiast jajka w cieście – przygotowanie
1 łyżkę siemienia lnianego zmiel w młynku lub blenderze i zalej 4 łyżkami wrzątku, zamieszaj. Odstaw na ok. 10 minut do zgęstnienia. Postały żel używaj zamiast jajka w przepisach.
Podane wyżej proporcje to ekwiwalent 1 jajka.
Smacznego!