Pożywny, orzechowy budyń jaglany

Orzechowy fit budyń jaglany

Dziś przychodzimy do Was z przepisem na orzechowy budyń z kaszy jaglanej i banana, który sprawdzi się jako bardzo pożywne, zdrowe śniadanie lub posiłek w pracy. Z pewnością nasyci Was na długo i doda energii, ponadto jest roślinny i dietetyczny.

Według literatury, kasza jaglana uważana jest za jedną z najstarszych kasz, wytwarzana jest z nasion prosa, który uprawiany był już w epoce neolitu. Warto po nią sięgnąć, gdy planujesz lekkostrawny i odżywczy posiłek.

Aby jednak skorzystać ze wszystkich jej dobrodziejstw i cieszyć się przepysznymi deserami (chociaż z powodzeniem można przyrządzać ją też pikantnie i na słono), należy ugotować ją wg. kilku wskazówek.

Jak gotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka?

Gdy kasza jaglana gotowana jest w niewłaściwy sposób, może się zdarzyć, że nabiera nieprzyjemnego, goryczkowego posmaku. Aby tego uniknąć, należy kaszę dokładnie wypłukać przed ugotowaniem. Najpierw starannie przepłucz ziarna zimną wodą, następnie dwukrotnie przelać wrzątkiem.

Jeżeli przygotujesz kaszę w ten sposób, będziesz mieć pewność, że Twój budyń nie wyjdzie gorzki.

Przepis na budyń z kaszy jaglanej z bananem

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej Soul-Farm (teraz w promocji!) (ok. 4 spore łyżki na osobę)
  • 2½ szklanki mleka roślinnego lub krowiego
  • 1/2 szklanki mieszanki zmielonych orzechów włoskich Soul-Farm oraz orzechów laskowych Soul-Farm (lub innych Waszych ulubionych orzechów :)).
  • Banan pokrojony w plasterki
  • Miód lub ksylitol dla osłodzenia (wg. uznania)

Dietetyczny fit budyń z kaszy jaglanej – Sposób przygotowania

  1. Kaszę opłucz według w.w instrukcji.
  2. Wrzuć ją do rondelka i zalej mlekiem.
  3. Ile gotować kaszę jaglaną: ok. 15-20 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodaj miód lub ksylitol
  5. Po ściągnięciu z ognia, zmiksuj kaszę na gładką masę blenderem.
  6. W naczyniu ułóż warstwami orzechy i budyń, dodaj banana i gotowe!

Smacznego!

Źródło informacji: https://www.poradnikzdrowie.pl