Szybkie i proste ciasteczka owsiane z 3 składników!
Pierwsze dni września za nami! Ten piękny czas na przełomie lata i jesieni to napięty czas zarówno dla uczniów, rodziców jak i osób kompletnie niezwiązanych ze szkołą. Co więc powiecie na szybką, prostą i zdrową przekąskę z wykorzystaniem sezonowych składników? To przepyszne, kruche ciasteczka, które rewelacyjnie pasują do jesiennej herbatki. Są idealne jako przekąska do pracy czy szkoły, a pokruszone stanowią świetny dodatek do płatków czy jogurtu.
Przygotowanie ciasteczek jest banalnie proste i bardzo szybkie, dodatkowo podczas pracy nie narobicie bałaganu w kuchni.
Ich podstawowa wersja składa się tylko z 3 tanich składników, jednak bez obaw możecie ulepszyć przepis o swoje ulubione dodatki – przeczytajcie nasze propozycje poniżej
Ciasteczka są wegańskie oraz dietetyczne ponadto nie zawierają w sobie cukru! Dodatkowo orzechy włoskie stanowią źródło istotnych dla naszego układu nerwowego mikroelementów.
Orzechowe ciasteczka owsiane z bananem – Przepis
Ciasto bazowe:
-
2 dojrzałe banany
-
3/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich Soul-Farm
-
1,5 szklanki płatków owsianych Soul-Farm
I w zasadzie wystarczą Wam tylko te 3 składniki! Jeżeli jednak chcecie rozszerzyć przepis, do masy bazowej proponujemy dodać:
-
2 łyżeczki miodu lub kilka zmielonych daktyli dla dodania słodkości
-
garść suszonych owoców dla dodania odrobiny cierpkości – jagód goji lub żurawiny!
-
Troszkę cynamonu cejlońskiego, jeżeli go lubicie
-
Pokruszoną na kawałki czekoladę gorzką lub mleczną (w wersji mniej zdrowej)
-
Więcej orzechów! Dodajcie np. garść pokruszonych laskowych i brazylijskich!
Wegańskie ciasteczka orzechowo-bananowe – Przygotowanie
-
Orzechy kruszymy – możemy do tego użyć blendera, moździerza lub po prostu skruszyć je rękoma
-
Banany rozgniatamy widelcem w misce
-
Dodajemy orzechy, płatki owsiane i ewentualne dodatki
-
Wilgotnymi rękoma formujemy kształt ciasteczek.
-
Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
-
Pieczemy w temp. 175 °C przez około 20 minut.
Po upieczeniu dajcie im ostygnąć – dopiero wtedy stwardnieją na tyle, by dało się je jeść
Smacznego!