Domowe lody kokosowe
Ufff…czy Wam też jest tak gorąco? Polskie lato w tym roku płata nam figle, fundując duże skoki temperatury. A jak wiadomo, najlepszym sposobem na ochłodę są pyszne, mrożące język lody. Niestety wiele osób jest zmuszonych do zrezygnowania z ich jedzenia, ponieważ w składach sklepowych lodów trudno znaleźć takie bez cukru czy sztucznych barwników.
My jednak przyszliśmy do Was ze świetną alternatywą – przepisem na domowe lody kokosowe bez cukru! Uwielbiamy naturalne, domowe słodycze, którymi możemy zajadać się bez końca – na pewno Wasi domownicy również będą zachwyceni! Lody mają cudowną konsystencję, wiórki kokosowe są przyjemnie chrupiące i dodatkowo deser świetnie komponuje się ze świeżymi owocami.
Jak zrobić domowe lody kokosowe?
Aby przygotować swój własny deser lodowy, nie potrzebujesz maszynki do lodów. Warto przygotowywać je samemu w domu, ponieważ takie lody mają całkiem inny, naturalny i intensywny smak. Dodatkowo macie pewność, że w ich składzie nie znajdziecie zbędnych dodatków. Na bazie tłustej śmietanki możecie zrobić praktycznie każdy rodzaj lodów, ponieważ po zamrożeniu, śmietanka nada im kremową konsystencję.
Przepis na domowe lody kokosowe
Składniki:
- 1 puszkę mleka kokosowego lub 400ml domowego mleka kokosowego (przepis jak zrobić mleko kokosowe w domu)
- 1 szklankę (ok. 100g) niesiarkowanych wiórków kokosowych>
- 400ml śmietanki 30%
- 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
- Można również użyć 2-3 zmielone daktyle (świetnie zastępują cukier w deserach!)
Przygotowanie
Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni. Praż je dosłownie chwilkę, cały czas mieszając by nie dopuścić do przypalenia.
Przygotuj rondelek, do którego wsyp wiórki oraz słodzik lub daktyle i wlej mleko. Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu przez kilka minut.
Masę kokosową przestudź a następnie włóż do lodówki, aż porządnie zgęstnieje.
Ubij całą śmietankę. Zacznij od niewielkich obrotów, które zwiększaj z czasem. Ubijanie śmietanki będzie dużo łatwiejsze, jeżeli będzie schłodzona.
Wyjmij masę kokosową z lodówki i łyżką, delikatnie połącz ją z bitą śmietaną.
Przełóż masę do naczynia w którym będziesz mrozić lody. Możesz użyć naczynia żaroodpornego, plastikowego pudełka spożywczego lub foremki do ciasta. Mroź lody przez następne 4-5 godzin.
Smacznego!