Mąka z samopszy, 750g / Soul-Farm

Mąka z samopszy, 750g / Soul-Farm

13,32 zł

(17,75 zł kg)

Ilość

Mąka z samopszy z polskich upraw - pradawne zboże idealne do wypieków. 

 

Polityka prywatności

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu i reklamacji

Mąka z samopszy z Polski, do wypieku chleba, 750g

Samopsza (Triticum monococcum L.) to jedno z najstarszych uprawianych zbóż, które hodowane jest od tysięcy lat, również na ziemiach dzisiejszej Polski. Oznacza to, że w przeciwieństwie do zwykłej pszenicy, samopsza nie została poddana tak wielu modyfikacjom genetycznym.

Dzięki tzw. "bankowi genów", który zajmuje się przechowywaniem nasion, udało się wznowić polskie uprawy samopszy. Warto po nią sięgnąć ze względu na bogactwo mikroelementów oraz białka.

Z natury jest zbożem mało plennym, jednak odpornym na choroby i owady, dzięki czemu łatwiej wyhodować ją bez użycia pestycydów.

Źródło informacji: Denise F. Dostatny, Aleksander Ciępka, Wiesław Podyma, 2019. Obecne użytkowanie dawnych gatunków pszenic.

Mąka z samopszy wyśmienicie sprawdzi się przy wypieku chlebów czy naleśników. Można używać jej także do zagęszczania sosów.

Produkt wyhodowany bez użycia GMO

Produkt zawiera gluten!

Składniki: Mąka z samopszy

Wartości odżywcze:

Wartość energetyczna: 1514 kJ / 358 kcal

Białko: 14 g

Tłuszcz: 3,6 g

- w tym kwasy tłuszczowe: 0,6 g

Węglowodany: 67 g

- w tym cukry: 3,7 g

Sól: 0 g

Masa netto: 750g

Data ważności i nr partii: zawsze na etykiecie

Kraj pochodzenia: Polska

Producent: Soul-Farm Maciej Foszcz

Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości alergenów - seler, gorczyca, gluten, różne orzechy

Opis

Waga z opakowaniem w gramach
760

16 innych produktów w tej samej kategorii: