Wartość odżywcza | w 100g | w porcji: 3 łyżeczki (12g) | % RWS* w porcji |
Wartość energetyczna |
3700 kJ/ 900 kcal |
444 kJ/ 108 kcal |
5% |
Tłuszcz |
100g |
12g |
17% |
W tym: |
|
|
|
Kwasy tłuszczowe nasycone |
18g |
2g |
10% |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
33g |
4g |
- |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
49g |
6g |
- |
Węglowodany |
0g |
0g |
0% |
W tym cukry |
0g |
0g |
0% |
Białko |
0g |
0g |
0% |
Sól |
0g |
0g |
0% |
Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych.
kwas linolowy (LA) 50 g/100 g
kwas oleinowy 31 g/100 g
% RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 250 ml zawiera 19 sugerowanych porcji produktu.
Przechowywanie:
Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może tężeć i mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Opakowanie:
Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek.
Dostępne pojemności: 250 ml, 500 ml
Kraj pochodzenia: Polska
Informacje o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
Producent: |
Ol’Vita Krzysztof Dziaduch Panków 2, 58-125 Pszenno
|
Składniki: Olej z pestek dyni zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
Olej z pestek dyni pozyskujemy w wyniku tłoczenia w niskiej temperaturze (max 40º C) nieprażonych pestek dyni. Świadomie pomijamy proces prażenia, a wszystko po to, aby zachować maksimum substancji aktywnych pochodzących z wartościowych pestek dyni.
Olej z pestek dyni został wyróżniony jako TOP PRODUKT „Doceń polskie” w 2018 r.
Olej z pestek dyni zimno tłoczony charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych
(81 g/100 g) oraz obecność naturalnie występującej w oleju witaminy E (46,9 mg/100 g).
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Ze względu na bardzo niską zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w oleju z pestek dyni (0,3 g/100 g) zaleca się równoważenie proporcji kwasów tłuszczowych omega 6: omega-3 w diecie. Idealnym rozwiązaniem jest jednoczesne stosowanie olejów charakteryzujących się wysoką zawartością kwasów omega-3 , np olej lniany do diety dr Budwig, olej z kiełków pszenicy, olej rzepakowy, olej sojowy.
Zastosowanie i zalecane spożycie:
Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, lodów, sałatek, makaronów lub innych potraw.
Olej ten posiada aromatyczny, charakterystyczny dla oleju z pestek dyni smak i zapach oraz ciemny zielony kolor. Z uwagi na fakt, iż jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.