Płatki jaglane - zastosowanie
Płatki jaglane są wytwarzane z gniecionych ziaren prosa. Mają chrupką strukturę i doskonale nadają się jako dodatek do śniadań.
Są polecane podczas diet odchudzających.
Płatki jaglane mają szerokie zastosowanie w kuchni, zwłaszcza roślinnej. Można wykorzystać je na setki sposobów - są podstawą dań śniadaniowych, budyniu jaglanego, kotlecików czy placuszków.
Aby przyrządzić smaczną, pożywną i odżywczą jaglankę, należy gotować płatki jaglane na wodzie lub mleku. Można też je dosypać do jogurtu, płatków śniadaniowych czy musli. Mogą również służyć jako panierka.
Przed zjedzeniem płatki jaglane należy poddać krótkotrwałej obróbce termicznej.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość eregetyczna - 1536 kJ / 363 kcal
Tłuszcz - 3,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9g
Węglowodany - 69g
w tym cukry - 1,6g
Białko - 11g
Sól - 0g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu!
Składniki: płatki jaglane
Masa netto: 150g
Data ważności i nr partii: zawsze na etykiecie
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: Soul-Farm Maciej Foszcz, Piłsudskiego 27, 43-300 Bielsko-Biała
Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości alergenów - seler, gorczyca, gluten, różne orzechy
Przepis na pożywną jaglankę z owocami
- pół szklanki płatków jaglanych Soul-Farm
- 1 szklanka mleka (roślinnego lub zwykłego)
- miód, ksylitol lub cukier do posłodzenia
- banan pokrojony w plasterki
- pestki granatu
Opcjonalnie możesz dodać:
Jaglanka z płatków jaglanych z owocami - przygotowanie
Płatki, mleko i słodzik wrzuć do rondelka i gotuj na małym ogniu tak długo, aż masa zrobi się gęsta i kleista (ok. 3-5 minut). W razie gdyby jaglanka okazała się zbyt gęsta, dolej do rondla trochę mleka. Przełóż do miseczek, dodaj owoce i ewentualne dodatki