Archiwum Kategorii: Przepisy

Wegański twarożek z nasion słonecznika

Twarożek od razu kojarzy nam się z letnimi, leniwymi porankami. W połączeniu z warzywami i polskimi ziołami smakuje obłędnie. Dlaczego więc weganie czy alergicy mieliby rezygnować z tej przyjemności? Twaróg roślinny jest prosty w przygotowaniu, pełen białka i smakuje bardzo podobnie lub nawet lepiej! Sprawdź nasz przepis na biały ser bez mleka!

Korzeń Maca

Co to jest korzeń maca? Maca jest warzywem korzeniowym uprawianym w peruwiańskich górach. Znany i nieznany w świecie jako pokarm. Korzeń maca – właściwości Korzeń macy zawiera: 18% białka, 77% węglowodanów, 5% tłuszczui 8% błonnika, 20 aminokwasów, maca jest wolna od niezdrowych kwasów tłuszczowych, zawiera polisacharydy, zawiera witaminy B1, B2, B3 C, E, zawiera minerały: […]

Czarnuszka

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) to pochodząca z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej. Nazwa rośliny pochodzi z języka łacińskiego – „nigellus” oznacza bowiem „czarny”. Zwana jest także czarnym kminkiem (black cumin, khalonji) czy rzymską kolendrą. Najczęściej występuje w postaci nasion lub jako olej, tłoczony na zimno.