Z PŁASKURKI

Z PŁASKURKI Jest 1 produkt.

Aktywne filtry

Mąka z płaskurki

Płaskurka to gatunek pszenicy wolny od szkodliwych substancji i chemii. Pochodzi z terenów Egiptu, Syrii, Turcji i dawnych rejonów Mezopotamii. Była znana już w czasach starożytnych. Ma kłosy podobne do jęczmienia. W Polsce produkty spożywcze z płaskurki nie są jeszcze zbyt popularne, niemniej w innych krajach europejskich ten prastary gatunek pszenicy jest znacznie bardziej rozpowszechniony. Produkuje się z niej m.in. makarony, ciasta, pieczywo. Idealnie sprawdzi się jako składnik naleśników czy omletów. Świetnie nadaje się do domowych wypieków.

Płaskurka, podobnie jak orkisz, jest wyjątkowo odporna na czynniki atmosferyczne i choroby. Nie jest wymagająca w uprawie (nie ma konieczności stosowania nawozów oraz chemicznych środków ochrony roślin). Obecnie płaskurka występuje w nielicznych uprawach ekologicznych w Polsce.

Mąka płaskurka – bogactwo składników odżywczych

Pszenica płaskurka zawiera dużo błonnika, białka oraz innych cennych składników, takich jak wapń, fosfor, witaminę A, B1 i E, kwas pantotenowy. Co ważne, zboże to zapewnia wysoką przyswajalność wartości odżywczych. A jak smakuje? Ciasta i chleby z mąki z płaskurki mają delikatny orzechowy posmak.

Mąka płaskurka – cena

Mąka z płaskurki nie należy do najtańszych, niemniej smak dań i wypieków z płaskurką w roli głównej jest wart tej ceny. W sklepie internetowym ze zdrową żywnością Soul-Farm.pl znaleźć można pradawne zboże pochodzące z polskich upraw ekologicznych. Produkty tego typu są pozbawione GMO. Kilogram mąki z płaskurki kosztuje około 18-19 zł.

Zachęcamy do zapoznania się z pełnym asortymentem naszego e-sklepu!