MAK NIEBIESKI

MAK NIEBIESKI Jest 1 produkt.

Aktywne filtry

Mak niebieski

Mak stosowany był już w starożytności. Wyróżnia się kilka jego rodzajów – mak lekarski, polny, biały, czy też niebieski. Dwa ostatnie stanowią popularny składnik produktów spożywczych, wyrobów cukierniczych, pieczywa, deserów. Mak lekarki oraz polny zajmował ważne miejsce w medycynie ludowej. Obecnie stosuje się go w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Mak biały czy niebieski?

Oba rodzaje maku świetnie sprawdzą się w kuchni. Odmiana biała jest nieco słodsza. To popularny składnik legendarnych rogali świętomarcińskich, którymi co roku 11 listopada, czyli w Dzień Św. Marcina, zajadają się Poznaniacy (i nie tylko). Mak niebieski natomiast jest szeroko stosowany w gastronomii, podkreśla smak potraw oraz przekąsek, znakomicie smakuje na słodko, jak i na słono, poprawia również walory estetyczne dań.

Mak niebieski – gotowanie

Niebieski mak to bogactwo błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, witaminy B, C, D i E. Warto wzbogacić swój jadłospis o ten właśnie składnik. Czy można jeść mak niebieski na surowo? Jeśli zakupiliśmy mak w zaufanym sklepie, jak najbardziej możemy go spożywać bez wcześniejszej obróbki (sprawdzi się na przykład jako posypka). Warto jednak pamiętać, że jest dość kalorycznym przysmakiem (100 g maku = około 500 kcal).

Mak niebieski – jak go jeść? Propozycji podania jest wiele. Można dodać mak do różnego rodzaju wypieków, ciast, ciasteczek, do owsianki, jogurtu naturalnego czy innego dowolnego deseru. Mak jest podstawowym składnikiem makowca oraz wigilijnej kutii. Znajdziemy go także w różnego rodzaju farszach i nadzieniach. Znakomicie smakują paluchy makowe, drożdżówki czy też kluski z makiem.

Mak niebieski – cena

W sklepie internetowym ze zdrową żywnością Soul-Farm.pl znaleźć można wysokiej jakości mak niebieski bez GMO i innych zbędnych substancji. Cena maku zależy od gramatury produktu. Za 1 kilogram tego przysmaku trzeba zapłacić około 22 zł. Zachęcamy do zapoznania się z pełnym asortymentem naszego e-sklepu!