PIERZGA PSZCZELA

PIERZGA PSZCZELA Jest 1 produkt.

Aktywne filtry

Pierzga – co to jest i jak ją stosować?

Pierzga pszczela, nazywana również chlebkiem pszczelim, to pokarm dla pszczół, który stanowi bogate źródło substancji odżywczych. Pierzga jest mieszanką pyłku kwiatowego, miodu i śliny pszczół, podlegającą w ulu procesowi fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych. W efekcie wykazuje odporność na gnicie i pleśń. Pierzga zawiera m.in. węglowodany, tłuszcze nasycone i nienasycone, witaminy (m.in. z grupy B), aminokwasy, białka, a także żelazo, fosfor, potas oraz krzem. Coraz więcej osób dbających o zdrowie sięga po naturalną pierzgę pszczelą.

Pierzga pszczela – zastosowanie

Pierzga to jeden z najcenniejszych produktów pszczelich. Ma formę nieregularnych, ciemnobrązowych grudek. Znajduje zastosowanie jako naturalny suplement diety. Przyda się w kuchni – zwłaszcza gdy zależy nam na opracowaniu zdrowego, bogatego w składniki odżywcze jadłospisu. Ten cenny produkt spożywczy można stosować na kilka sposobów – w zależności od indywidualnych upodobań.

Grudki pierzgi są dość twarde, ale sprawdzą się jako przekąska do przegryzania i żucia. Można również przyjmować ją po wcześniejszym zmieleniu, albo po namoczeniu w wodzie (wówczas mocno napęcznieje). Pierzgę dodaje się do koktajli, napojów, mleka czy też jogurtów. Świetnie smakuje również z dodatkiem miodu.

Pierzga – stosowanie i dawkowanie

Chcąc wzbogacić dietę o pierzgę pszczelą, można zacząć od przygotowywania z niej naparów. Grudki pierzgi należy zalać wodą (można dodać odrobinę miodu) lub letnią herbatą i pozostawić na kilka godzin. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do herbaty ziołowej (ważne jednak, aby temperatura wody lub naparu nie przekraczała 40°C). Zalecana dzienna dawka pierzgi pszczelej dla osoby dorosłej to około 30-40g.

Pierzga – cena, gdzie kupić?

Pierzga jest jednym z najmniej znanych produktów pszczelich. Cena pierzgi znacznie przewyższa cenę miodu. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na ograniczoną dostępność. Do pozyskania 1 kg pierzgi potrzeba kilkunastu, a czasem nawet kilkudziesięciu ramek z uli. Za 100g tego cennego produktu zapłacić trzeba około 30 zł. Sklep internetowy Soul-farm.pl oferuje pierzgę pszczelą od polskich pszczół, pozyskiwaną m.in. na Podkarpaciu.

Zachęcamy do zapoznania się z pełnym asortymentem naszego e-sklepu!