Niezwykłe smaki świata: Najpopularniejsze przyprawy świata i ich pochodzenie
Witamina C jest jednym z najważniejszych składników odżywczych dla naszego organizmu. Jej rola w wzmacnianiu układu odpornościowego, zapobieganiu chorobom i wspomaganiu procesów regeneracyjnych sprawia, że jest jednym z najpopularniejszych suplementów na rynku. W tym wpisie na bloga przyjrzymy się historii witaminy C, jej najczęstszym źródłom, właściwościom oraz potencjalnym skutkom ubocznym. Ponadto, dowiesz się o lewo […]
Sezam – roślina oleista Sezam jest najstarszą rośliną oleistą uprawianą od wieków na świecie, zwłaszcza na terenach Azji. Ceniony jest w kuchni i w kosmetyce. Rodzaje ziarna sezamu Poznajcie bliżej odmiany sezamu. Sezam posiada trzy odmiany: Sezam biały – ma wyższą zawartość żelaza niż czarny i jest wykorzystywany głównie jako dodatek kulinarny oraz do wytłaczania […]
Z ogromną przyjemnością zapraszamy Państwa na wydarzenie „Dni Kobiet Niebanalnych”, które odbędzie się od 8 do 12 marca w Domu Kultury im. Wiktorii Kubisz w Bielsku-Białej, gdzie nasza firma jest jednym ze sponsorów. Na stronie „Kubiszówki” znajdą Państwo szczegółowy program oraz więcej informacji o tym wyjątkowym wydarzeniu: https://mdk.bielsko.pl/dkkubiszowka/wydarzenie/dni-kobiet-niebanalnych-w-kubiszowce
W dzisiejszym społeczeństwie coraz większą uwagę przykładamy do naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Jako że styl życia i dieta często nie zapewniają nam wystarczającej ilości składników odżywczych, suplementy diety stały się popularnym rozwiązaniem. Jednym z kluczowych składników, które warto brać pod uwagę podczas wyboru suplementów, są antyoksydanty. Czym tak naprawdę są antyoksydanty i dlaczego warto […]
Moringa olejodajna łac. Moringa oleifera, lub zwyczajowo nazywana drzewem chrzanowym, ponieważ korzenie tego drzewa smakiem przypominają chrzan. Drzewo to osiąga wysokość nawet do 10 m, a jego korona jest nieregularnych kształtów. Liście tej rośliny, osiągają nawet do 60 cm długości. Owoce, jakie wydaje drzewo są zielone o wydłużonym i żebrowanym kształcie, są spożywane dopiero po wcześniejszej obróbce termicznej (najczęściej ugotowaniu). Moringa pochodzi z Indii, a wraz z nabyciem popularności stała się dziś powszechna w całej Azji, Afryce i Ameryce Południowej.
Faszerowane bakłażany to idealna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. To przepyszne i szybkie w przygotowaniu danie, które zachwyci każdego. Zmodyfikowaliśmy nieco tradycyjny gruziński przepis i wzbogaciliśmy go o dodatek sycącej kaszy jaglanej.
Szukacie pomysłu na szybkie, wegańskie desery czy słodkie przekąski? Jak zwykle z pomocą przychodzi kasza jaglana, która stanowi bazę dla wielu roślinnych słodyczy. Kokosowe kulki jaglane z dzisiejszego przepisu z pewnością zaspokoją apetyt każdego łasucha – mają idealną konsystencję i smakują nieziemsko!
Czy zastanawiasz się, jak zrezygnować z silnych środków myjących oraz czym zastąpić detergenty w domu? Jeżeli tak, mamy dla Ciebie 3 powody które przekonają Cię, że nie warto korzystać z chemii gospodarczej, oraz przedstawiamy przepis na ekologiczne mleczko do mycia powierzchni na bazie sody oczyszczonej.
Kolendra siewna – czym jest i skąd pochodzi? (Coriandrum sativum L.) – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). Pochodzi znad Morza Śródziemnego, lecz zaaklimatyzował się też w krajach chłodniejszych. W Polsce jest uprawiany, rzadko zdziczały lub zawleczony. Zastosowanie kolendry siewnej w kuchni Kolendra znana jest przede wszystkim jako przyprawa. Wyjątkowo jak na […]