Kolendra i jej pochodzenie

Kolendra siewna – czym jest i skąd pochodzi? (Coriandrum sativum L.) – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). Pochodzi znad Morza Śródziemnego, lecz zaaklimatyzował się też w krajach chłodniejszych. W Polsce jest uprawiany, rzadko zdziczały lub zawleczony. Zastosowanie kolendry siewnej w kuchni Kolendra znana jest przede wszystkim jako przyprawa. Wyjątkowo jak na […]

Szybkie i proste ciasteczka owsiane z 3 składników!

Pierwszy tydzień szkoły za nami! Co więc powiecie na błyskawiczne, banalnie proste w przygotowaniu ciasteczka z 3 składników które z pewnością masz w domu? Sprawdzą się jako dodatek do śniadania w pracy, na zajęciach czy jako szkolna przekąską. Nie znajdziecie w nich cukru, za to damy Wam kilka podpowiedzi jak podrasować nasz przepis o dodatkowe zdrowe składniki.

Amoniak apteczny

Amoniak apteczny – właściwości, zastosowanie i środki ostrożności Amoniak apteczny to wodny roztwór amoniaku, który znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach. Apteki oferują go jako środek odkażający oraz wspomagający leczenie niektórych dolegliwości. Określenie to odnosi się do konkretnego produktu farmaceutycznego, który różni się właściwościami od przemysłowego amoniaku, dlatego należy go stosować ostrożnie. Właściwości amoniaku aptecznego Amoniak […]

Sól Sodowa Kwasu Borowego

Sól sodowa kwasu borowego (Boraks) – Właściwości, Zastosowanie i Korzyści Sól sodowa kwasu borowego, znana również jako boraks, to związek chemiczny o szerokim zastosowaniu w różnych dziedzinach życia. Wykorzystywana jest zarówno w przemyśle, jak i w medycynie, a także w codziennych zastosowaniach domowych. Boraks ma wiele cennych właściwości, które sprawiają, że znajduje się w składzie […]