Kolendra siewna – czym jest i skąd pochodzi? (Coriandrum sativum L.) – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). Pochodzi znad Morza Śródziemnego, lecz zaaklimatyzował się też w krajach chłodniejszych. W Polsce jest uprawiany, rzadko zdziczały lub zawleczony. Zastosowanie kolendry siewnej w kuchni Kolendra znana jest przede wszystkim jako przyprawa. Wyjątkowo jak na […]
Obok zdrowej diety i suplementacji, wspieramy również nasze ciało od zewnątrz. W tym celu warto pomyśleć o kosmetykach, a łącząc je ze zdrowiem powstaje tylko jeden wniosek – zróbmy je sami, a nawet zjedzmy. Do dzieła!
Czerwona soczewica to źródło białka i błonnika. Jest niezwykle pożywna, a zupy z niej wyśmienicie smakują i rozgrzewają na długie godziny.
Ashwagandha znana jako indyjski żeń-szeń, jednym z najważniejszych ajurwedycznych ziół.
Pierwszy tydzień szkoły za nami! Co więc powiecie na błyskawiczne, banalnie proste w przygotowaniu ciasteczka z 3 składników które z pewnością masz w domu? Sprawdzą się jako dodatek do śniadania w pracy, na zajęciach czy jako szkolna przekąską. Nie znajdziecie w nich cukru, za to damy Wam kilka podpowiedzi jak podrasować nasz przepis o dodatkowe zdrowe składniki.
Poznaj przepis na wegański, pożywny i przepyszny orzechowy budyń jaglany. To idealny pomysł na zdrowe śniadanie, lunch lub posiłek przed treningiem!
Amoniak apteczny – właściwości, zastosowanie i środki ostrożności Amoniak apteczny to wodny roztwór amoniaku, który znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach. Apteki oferują go jako środek odkażający oraz wspomagający leczenie niektórych dolegliwości. Określenie to odnosi się do konkretnego produktu farmaceutycznego, który różni się właściwościami od przemysłowego amoniaku, dlatego należy go stosować ostrożnie. Właściwości amoniaku aptecznego Amoniak […]
Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią długie, zimne wieczory. Remedium na chandrę i zły nastrój w tych dniach to pyszne ciasteczko i aromatyczna herbata. Serię jesiennych przepisów rozpoczynamy prostą recepturą na ciasteczka z samopszy z lekkim kremem cytrynowym, zwanym też lemon curd.
Pokrzywa – zastosowanie
Sól sodowa kwasu borowego (Boraks) – Właściwości, Zastosowanie i Korzyści Sól sodowa kwasu borowego, znana również jako boraks, to związek chemiczny o szerokim zastosowaniu w różnych dziedzinach życia. Wykorzystywana jest zarówno w przemyśle, jak i w medycynie, a także w codziennych zastosowaniach domowych. Boraks ma wiele cennych właściwości, które sprawiają, że znajduje się w składzie […]