Dietetyczna frytki z batatów z wegańskim sosem serowym
Dzisiejsza propozycja kierowana jest nie tylko do wegan, lecz także do ludzi stosujących zdrową dietę lub dbających o linię. Frytki zamiast smażone, pieczone zostaną z odrobiną oliwy i aromatycznymi przyprawami. Z kolei dip o serowym posmaku zrobimy nie używając do tego ani grama sera.
To świetna imprezowa przekąska lub podwieczorek, który pokochają Twoi goście.
Pieczone frytki z batatów z wegańskim dipem a’la serowym
Dip bez nabiału jest także świetną alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy. Zamiast robić bazę sosu z ziemniaka, możecie użyć zwykłego jogurtu z mleka krowiego bez laktozy lub wegańskiego jogurtu. Zachęcamy jednak do spróbowania sosu w wersji 100% roślinnej.
Składniki:
- 1-2 bataty
- 4 łyżki oliwy (np. grecka oliwa z oliwek PHILEOS)
- Łyżkę świeżego lub suszonego rozmarynu
- Sól (np himalajska gruboziarnista lub kłodawska)
- opcjonalnie – łyżeczka przyprawy do ziemniaków
Bataty umyj i wyszoruj szczoteczką, możesz je także obrać. Pokrój w paseczki na kształt frytek i przełóż do miski. Wlej oliwę oraz wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj, odstaw na 20 minut. Po tym czasie przygotuj blaszkę do pieczenia, ułóż frytki tak, by nie nachodziły na siebie. Ziemniaki piecz w 200C przez ok. 25 minut.
Wegański sos a’la serowy – Składniki
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1/2 lub 3/4 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych(to one nadają serowy posmak)
- Kilka łyżek wody lub bulionu
- 2 łyżki oliwy (np. grecka oliwa z oliwek PHILEOS)
- łyżeczka papryki w proszku (wędzona lub zwykła mielona)
- trochę soli
Jak przygotować wegański sos serowy?
Ugotowane, pokrojone ziemniaki włóż do blenedera lub wysokiego naczynia, dodaj przyprawy, olej i bulion lub wodę. Całość dokładnie zmiksuj.
Zachęcamy do eksperymentowania z przyprawami – możecie dodać do sosu rozmaryn, tymianek, kurkumę czy kumin.