Przepis na fit mazurek daktylowy na wielkanoc
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami! Co zazwyczaj serwujecie w tym czasie na swoich stołach? My przygotowaliśmy dla Was kilka fit przepisów, które zachwycą Waszych domowników. Dziś mamy dla Was propozycję na przepysznego daktylowego mazurka – zdrowszą alternatywę dla ciężkich ciast. Musicie go spróbować, jest naprawdę pyszny! Psst! Ten mazurek jest wegański!
Kruchy spód wegańskiego mazurka – Składniki
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-
1/3 szklanki twardego oleju kokosowego Soul-Farm
-
1/4 szklanki lodowatej wody
-
1/4 cukru kokosowego Soul-Farm lub zwykłego
-
+szczypta soli np. himalajskiej
Przygotowanie kruchego spodu mazurka
-
Wszystkie składniki połącz ze sobą i zblenduj lub posiekaj nożem na bardzo małe kawałeczki.
-
Następnie uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok 45 minut lub więcej.
-
Po tym czasie wyjmij ciasto przykryj je z obu stron papierem do pieczenia i rozwałkuj na cienkie placki.
-
Włóż do rozgrzanego do 175 C piekarnika i piecz ok 18 minut.
Masa daktylowa – Dietetyczny krem do ciasta
-
250g daktyli suszonych bez pestek Soul-Farm
-
1/2 szklanki mleka kokosowego (wlewać ostrożnie, by móc kontrolować gęstość masy)
-
1/4 łyżeczki kardamonu
-
1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
-
łyżka masła orzechowego
Masa daktylowa – Przygotowanie
-
Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć 15 minut
-
Po tym czasie zblendować razem zresztą składników i wylać na spód ciasta.
-
Całość włożyć do lodówki na ok godzinę.
Ciasto można przyozdobić np. płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi lub orzechami włoskimi. Składniki na mazurka kupicie w naszym sklepie online!