Domowe masło orzechowe – najlepsze jakie znasz
Jedni je kochają inni boją się jego kaloryczności ale pewnym jest, że trudno znaleźć kogoś kto nie przepada za masłem orzechowym. Na sklepowych półkach często można spotkać produkty w których znaleźć można dodany cukier, tłuszcze czy konserwanty, a przecież do stworzenia idealnego masła orzechowego potrzeba tylko dwóch rzeczy – blendera i dobrych orzechów. Robiąc masło orzechowe samodzielnie możemy indywidualnie wybrać smak czy konsystencję i decydować, czy masło ma być bardziej gładkie lub czy mają w nich być chrupiące kawałki orzeszków.
W tym wpisie podamy Wam nasz przepis na masło orzechowe. Podzielimy się także propozycjami jak wykorzystać go w kuchni oraz podpowiemy co możecie do niego dodać, by otrzymać pyszny krem w nowej, ciekawej odsłonie smakowej.
Domowej roboty masło orzechowe – jak je zrobić?
Do przygotowania masła mogą posłużyć Wam ulubione orzechy, np. nerkowce czy orzechy włoskie, laskowe, migdały. Najbardziej popularne jest jednak masło robione z orzechów ziemnych (arachidowych). Ważne jest aby blender był mocny, ponieważ słabsze urządzenia mogą spalić się na twardych orzechach.
Szklankę (ok. 150-200g) orzechów niesolonych wrzuć do kielicha blendera lub wysokiego naczynia, jeżeli korzystasz z blendera ręcznego. Miksuj najpierw na niskich obrotach, później włącz najwyższe i blenduj tak długo, aż tłuszcz zacznie oddzielać się od orzeszków i powstanie pyszny krem. Samodzielnie zdecyduj w którym momencie skończysz blendować – czy masło ma być aksamitnie gładkie, czy wolisz pozostawić w nim chrupiące kawałki orzechów.
Średni czas blendowania masła to ok. 12-15 minut. Nie pozwól by blender zbytnio się rozgrzał, dlatego dłonią sprawdzaj jego temperaturę i pozwól mu w międzyczasie ostygnąć. Przerwy w blendowaniu nie wpłyną na jakość Twojego masła.
Gotowy produkt przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce, wówczas jego termin ważności może osiągnąć nawet do 3-4 tygodni.
Do czego wykorzystać masło orzechowe?
Najbardziej oczywistym będzie dodanie masła orzechowego do wszelkiego rodzaju kanapek, naleśników, gofrów czy lodów. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do ciast i użytych w nich słodkich kremów. Masło orzechowe dodane do ciasteczek nadaje im delikatnej, mokrej konsystencji typowej dla “amerykańskich” ciastek.
Masło orzechowe można także wykorzystać do dań na słono – połączony z solą, papryczką chilli, sokiem z limonki i czosnkiem stanowi świetny sos, który idealnie pasuje do tofu czy kurczaka smażonego z warzywami w wersji orientalnej.
Masło orzechowe z dodatkami – 4 nasze propozycje!
Masło orzechowe można jeść ciągle, ale by nigdy nam się nie znudziło, warto dodać do niego jakiś smakowy dodatek. Wybraliśmy kilka naszych ulubionych połączeń, by podnieść nie tylko walory smakowe, lecz także odżywcze!
Po prostu dorzućcie je do masła podczas blendowania orzechów.
- Suszone śliwki
Dodatek suszonych śliwek sprawi, że masło nabierze dodatkowej słodyczy a jego konsystencja będzie bardzo gęsta i klejąca. Smakuje troszkę jak powidła i doda naszym posiłkom cennego błonnika pokarmowego.
- Jagody goji
Te słodkie małe owoce również dodadzą masłu sporo naturalnych cukrów, ponadto są źródłem cennych barwników i antyoksydantów.
- Papryczka chilli
Ostre smaki również świetnie komponują się z gęstym orzechowym smarowidłem, więc fani pikantnych smaków pokochają masło z dodatkiem suszonych papryczek chilli.
- Len lub nasiona chia
By wzbogacić swój orzechowy krem o dodatkowe walory odżywcze i kwasy tłuszczowe, dodaj do niego nasiona chia lub ziarenka lnu złotego.