Co to jest kurkuma?
Kurkuma (ekstrakt kłączy ostryżu) należy do rodziny imbirowatych. Złoty proszek, powstały z korzenia jako naturalny barwnik. Jest składnikiem innych przypraw, zwłaszcza znanej i popularnej mieszanki curry.
W jaki sposób spożywać kurkumę?
CIEKAWOSTKA:
Kurkuma dodana w dużych ilościach nadaje daniu intensywny smak. Koniecznie należy zmieszać
ją z papryką lub pieprzem – samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić. Powinna być również rozpuszczana w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym lub podawana z siemieniem lnianym.
Przepis na napój z kurkumy i pieprzem cayenne
Do przygotowania napoju z kurkumą potrzebujemy:
-
szklanki wody,
-
soku z połówki cytryny,
-
szczyptę soli np.himalajskiej lub kłodawskiej,
-
szczyptę pieprzu cayenne (konieczny, gdyż wzmacnia działanie kurkuminy zawartej w kurkumie).
Wszystkie składniki wymieszaj i wypij na czco po wstaniu z łóżka. Odczekaj 30 minut, do kolejnego posiłku.
Źródło: