Kurkuma, przepis na napój

Co to jest kurkuma?

Kurkuma (ekstrakt kłączy ostryżu) należy do rodziny imbirowatych. Złoty proszek, powstały z korzenia jako naturalny barwnik. Jest składnikiem innych przypraw, zwłaszcza znanej i popularnej mieszanki curry.

W jaki sposób spożywać kurkumę?

CIEKAWOSTKA:

Kurkuma dodana w dużych ilościach nadaje daniu intensywny smak. Koniecznie należy zmieszać
ją z papryką lub pieprzem – samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić. Powinna być również rozpuszczana w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym lub podawana z siemieniem lnianym.

Przepis na napój z kurkumy i pieprzem cayenne

Do przygotowania napoju z kurkumą potrzebujemy:

  • szklanki wody,

  • 1/4 łyżeczki kurkumy,

  • soku z połówki cytryny,

  • szczyptę soli np.himalajskiej lub kłodawskiej,

  • szczyptę pieprzu cayenne (konieczny, gdyż wzmacnia działanie kurkuminy zawartej w kurkumie).

Wszystkie składniki wymieszaj i wypij na czco po wstaniu z łóżka. Odczekaj 30 minut, do kolejnego posiłku.

Źródło:

www.wikipedia.org