Makaron tagliatelle z sosem z sera pleśniowego i orzechami włoskimi
Szukacie pomysłu na szybki, wykwintny wegetariański obiad? Dobrze trafiliście! Dziś przychodzimy do Was z prostą ale przepyszną i pełną smaku propozycją na obiad lub kolację. Pyszny włoski makaron z kremowym sosem z sera pleśniowego, do tego chrupiące polskie orzechy a przygotowanie zajmie Ci tylko chwilkę!
Tagliatelle z sosem – Składniki
-
300g makaronu tagiatelle
-
2 łyżki masła
-
1 łyżeczka pokrojonej świeżej lub suszonej szałwii
-
200g sera pleśniowego
-
5 łyżek mleka krowiego lub roślinnego
-
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
-
2 łyżki świeżo startego parmezanu
Makaron Tagliatelle z sosem serowym – Przygotowanie
Makaron gotujemy w dużym garnku, w osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy, aby był al dente!
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy szałwię i mieszamy. Dodajemy pokrojony w kostkę ser i mieszamy do momentu aż sery zaczną się rozpuszczać. Wlewamy mleko i dalej mieszamy. Dodajemy orzechy, starty ser oraz pieprz. Mieszamy podgrzewając kilka minut.
Dodaj sól, sok z cytryny lub kiszonek, pieprz i czosnek i kilka łyżek wody. Blenduj całość przez kilka minut, jeżeli chcesz zachować grudkowatą strukturę nie używaj najwyższych obrotów urządzenia. Jeżeli zależy Ci na powstaniu gładkiej masy, blenduj serek na pełnych obrotach.
Łączymy sos z makaronem, możemy przyozdobić całość płatkami migdałów lub listkami szałwii.