Zupa z czerwonej soczewicy z pieczarkami
Soczewica to źródło energii – pozostawia uczucie sytości na dłuugie godziny, dlatego jest świetnym daniem na górskie wycieczki, bushcraftowe wypady czy po prostu długie deszczowe dni. Soczewica nie tylko świetnie smakuje, ale stanowi także dobre źródło białka i błonnika, dodatkowo rozgrzewa i jest bardzo tania.
Składniki:
-
1,5 do 2 szklanek czerwonej soczewicy
-
1 duża cebula
-
1 duża marchewka
-
3-4 pomidory z puszki lub 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
4 ząbki czosnku
-
3-4 ziemniaki
-
10-15 pieczarek
Przyprawy:
Czerwona soczewica i pieczarki – Jak przygotować taką zupę?
Zacznij od dokładnego przepułkania soczewicy na sicie, później odstaw ją aby trochę wyschła. Następnie obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę oraz pieczarki w talarki i smaż wszystko przez kilka minut na 2 łyżkach oleju lub oliwy. Następnie dodaj soczewicę, przyprawy i zalej wszystko wodą lub bulionem w takiej ilości, aby warzywa zostały całkowicie przykryte.
Gotuj 1,5 godziny na wolnym ogniu, jeżeli wolisz kremowe zupy, możesz całość zblendować ręcznym blenderem. Podawaj z prażonymi ziarnami słonecznika, dyni lub grzanką.