Sernik ze spiruliną? Dlaczego nie! Podajemy przepis!

Surowy wegański sernik bez pieczenia 6-8 porcji

Czas wykonania 1 godzina 20 minut

Składniki:

Do wypełnienia: 1 szklanka dobrej jakości orzechów nerkowca Soul-Farm, 

1/4 szklanki syropu klonowego

6 łyżek oleju kokosowego Soul-Farm 

1 łyżeczka Spiruliny w proszku Soul-Farm

1 szczypta różowej soli himalajskiej Soul-Farm

Spód ciasta:

1 szklanka łuszczonych orzechów włoskich Soul-Farm

6 daktyli bez pestek Soul-Farm 

2 łyżki płatków kokosowych Soul-Farm

1 łyżka oleju kokosowego

1/8 łyżeczki różowej soli himalajskiej

Wykonanie: 

Spód:

Dodaj wszystkie składniki do robota kuchennego lub blendera aż powstanie lepka, krucha masa. Przenieś mieszaninę do formy i równomiernie rozłóż na spodzie. Odłóż na bok.

Masa:

Namocz orzechy nerkowca w wodzie przez 15-30 minut. To sprawi, że będą miękkie, a mieszanina stanie się kremowa. Dodaj wszystkie składniki do miski i mieszaj za pomocą miksera na wysokiej prędkości, aż stanie się kremowa i gładka. Wlej masę do foremki i równomiernie rozprowadź.

Opcjonalnie:

Można posypać wierzch wiórkami kokosowymi,spiruliną, nasionami chia lub kakao.

Włóż formę z sernikiem  do  zamrażarki na 1-2 godziny lub do momentu, aż stanie się twardszy. Wyjmij go z zamrażarki i pozostaw na blacie na około 5-10 minut, aby lekko zmiękł przed cięciem i serwowaniem.

Smacznego!