Surowy wegański sernik bez pieczenia 6-8 porcji
Czas wykonania 1 godzina 20 minut
Składniki:
Do wypełnienia: 1 szklanka dobrej jakości orzechów nerkowca Soul-Farm,
1/4 szklanki syropu klonowego
6 łyżek oleju kokosowego Soul-Farm
1 łyżeczka Spiruliny w proszku Soul-Farm
1 szczypta różowej soli himalajskiej Soul-Farm
Spód ciasta:
1 szklanka łuszczonych orzechów włoskich Soul-Farm
6 daktyli bez pestek Soul-Farm
2 łyżki płatków kokosowych Soul-Farm
1 łyżka oleju kokosowego
1/8 łyżeczki różowej soli himalajskiej
Wykonanie:
Spód:
Dodaj wszystkie składniki do robota kuchennego lub blendera aż powstanie lepka, krucha masa. Przenieś mieszaninę do formy i równomiernie rozłóż na spodzie. Odłóż na bok.
Masa:
Namocz orzechy nerkowca w wodzie przez 15-30 minut. To sprawi, że będą miękkie, a mieszanina stanie się kremowa. Dodaj wszystkie składniki do miski i mieszaj za pomocą miksera na wysokiej prędkości, aż stanie się kremowa i gładka. Wlej masę do foremki i równomiernie rozprowadź.
Opcjonalnie:
Można posypać wierzch wiórkami kokosowymi,spiruliną, nasionami chia lub kakao.
Włóż formę z sernikiem do zamrażarki na 1-2 godziny lub do momentu, aż stanie się twardszy. Wyjmij go z zamrażarki i pozostaw na blacie na około 5-10 minut, aby lekko zmiękł przed cięciem i serwowaniem.
Smacznego!