Wiosenny detoks bez tajemnic cz. 3 – Chlorella i oczyszczająca moc chlorofilu

Działanie chlorelli i chlorofilu

W naszym ostatnim wpisie na temat detoksykacji, mogliście przeczytać o właściwościach spiruliny. Dziś chcemy przedstawić Wam jej siostrę – algę chlorellę. Jest ona zaliczana do SUPERFOODS, czyli żywności posiadającej wyjątkowo silne właściwości prozdrowotne. Chlorella zalicza się do nich dzięki wysokiej (największej wśród roślin) zawartości chlorofilu (3-5%) oraz substancji odżywczych. Poznajcie jej działanie i przepis na smoothie z jej użyciem!

Zastosowanie chlorelli – Jakie są efekty?

Alga ta posiada wiele wartości odżywczych, ale to głównie dzięki działaniu detoksykującemu zyskała tak dużą popularność. Ma ona bowiem zdolność do wiązania i usuwania z organizmu toksycznych dla nas substancji – metali ciężkich, alkoholu, aztoanu, pestycydów i chemikaliów. „Otula” ona cząsteczki niepożądanych substancji i nie pozwala na ich dalsze gromadzenie się w tkankach miękkich. Ponadto wysoka zawartość chlorofilu sprawia, że chlorella wspomaga pracę wątroby i układu pokarmowego – usprawnia procesy trawienne oraz niweluje wzdęcia i zaparcia.

Chlorofil przyczynia się też do wzmocnienia naszego układu immunologicznego – zwiększa produkcję białych krwinek, które są odpowiedzialne za walkę z bakteriami i wirusami. Ma również działanie antybakteryjne. Naturalnie znajduje się on w zielonych warzywach, dlatego podczas detoksykacji organizmu ważne jest, aby spożywać je wtedy w dużych ilościach (o czym pisaliśmy w pirwszej części cyklu).

Chlorella zawiera również antyoksydanty, które rewelacyjnie radzą sobie z powstrzymywaniem działania wolnych rodników, przez co spowalnia procesy starzenia oraz niweluje skutki stresu oksydacyjnego.

Chlorella – Właściwości

Przede wszystkim chlorella jest także bombą witaminową i aminokwasową. Znajdziemy w niej
duże ilości:

  1. Witamin: A, B1, B2, B12, B6, C, niacynę, karoten, luteinę, kwas foliowy

  2. Minerałów: magnez, cynk, wapń, potas, fosfor i żelazo

  3. Aminokwsów: kwas asparginowy, alanina, arginina, leucyna i wiele innych

Chlorella – Jak ją stosować?

Chlorellę warto jest zakupić w formie proszku, by później dodawać ją do koktajli i posiłków. Jak każda alga, ma ona specyficzny morski smak i zapach, co może stanowić przeszkodę w jej systematycznej suplementacji. Jeżeli więc obawiasz się, że nie dasz rady przełknąć chlorelli – zdecyduj się na suplement w formie kapsułek. Pamiętaj, aby wybierać czyste suplementy, bez dodatku barwników, antyzbrylaczy, czy innych sztucznych substancji.

A na koniec łapcie przepis na odżywcze smoothie z chlorellą i awokado!

Przepis na smoothie z awokado i chlorellą

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany

  • Awokado

  • Szklanka mleka roślinnego (pamiętajcie, że na czas detoksu należy zrezygnować z nabiału!)

  • Kilka łyżek soku z cytryny

  • 2 łyżeczki sproszkowanej chlorelli

Całość zblendujcie na gładką masę i gotowe! Dzięki awokado smoothie jest bardzo pożywne, dlatego świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub kolacja.

Źródła:

www.agnieszkamaciag.pl

www.medonet.pl