Acerola + PRZEPIS

Acerola – malpighia glabra

Jest niewielkim drzewkiem, bardziej krzewem, którego owoce przypominają owoce wiśni – stąd też inna nazwa jako wiśnia Barbadosu, z taką różnicą, że rosną w otoczeniu wiecznie zielonych liści, na krzewach bądź drzewach nie przekraczających 6 metrów. Znana jest też po nazwami jak „Malpigia Granatolistna” czy „Nadgwiazdka Granatolistna”. Roślina ta pochodzi z Meksyku, jak również sięga ona zasięgiem Amerykę Południową i Centralną.

Wielkim atutem tego drzewka, jest fakt, że owocami aceroli możemy cieszyć się praktycznie cały czas, ponieważ w bardzo ciepłych klimatach owocuje przez okrągły rok!

Składniki

  • Chlorofil A – występuje w roślinach zielonych i u wszystkich fotosyntetyzujących glonów (także u sinic). Organiczny związek chemiczny z grupy chlorofilii, występujący w chloroplastach komórek roślinnych o budowie zbliżonej do występującej w przyrodzie porfiryny.
  • Chlorofil B – charakterystyczny dla roślin wyższych, euglen i sinic.
  • Chlorofil C – skumulowany u okrzemek i brunatnic. Wyróżniamy chlorofil C1 oraz chlorofil C2.
  • Chlorofil D – występuje w krasnorostach.
  • Chlorofil F – charakterystyczny dla cyjanobakterii.

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorofil_A