Domowe wege burgery z kaszy jaglanej
Wczoraj podsunęliśmy Wam pomysł jak przygotować kaszę jaglaną na słodko, w formie orzechowego budyniu, dziś z kolei przygotowaliśmy przepis na niezwykle smaczne wegeburgery z kaszą jaglaną, marchewką i sezamem! To bardzo sycące danie, które jednocześnie nie jest ciężkostrawne. Burgery mają cudowny aromat użytych ziół i przypraw. Dzięki dodatkowi chrupiącego sezamu i ziaren słonecznika, kotlety mają zwartą konsystencję i nie rozpadają się.
Kotlety z kaszy jaglanej i marchewki – Przepis
Do przygotowania ok. 10 burgerów potrzebujesz:
-
1½ szklanki kaszy jaglanej
-
½ szklanki bułki tartej
-
2 szklanki startej i odsączonej marchewki
-
½ szklanki nasion słonecznika
-
½ szklanki sezamu białego
-
1 cebula szalotka
-
¼ szklanki oleju (np. kokosowego extra virgin)
-
2-3 łyżki mąki (np. konopnej, wzmocni orzechowy posmak!)
-
sos sojowy do smaku (ok. 2 łyżki)
-
½ łyżeczki ziaren kolendry (wcześniej zmiażdżonych np. w moździerzu)
-
kilka pędów posiekanej świeżej natki pietruszki lub 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
-
łyżeczka mielonego imbiru lub ok. 2 cm świeżego, startego korzenia
-
¼ łyżeczki chilli mielonego
-
½ łyżeczki kurkumy
-
½ łyżeczki przyprawy do grilla(opcjonalnie)
-
ulubiona sól do smaku (np. himalajska)
-
pieprz do smaku (np. czarny mielony lub ziarnisty)
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej – Przygotowanie
-
Najpierw odsyp 3/4 szklanki suchej kaszy i odstaw. Dodasz ją podczas łączenia reszty składników z ugotowaną kaszą. Jeśli masz taką możliwość, namocz pozostałą kaszę przez noc przed ugotowaniem. Jeśli nie możesz jej namoczyć, przed rozpoczęciem gotowania starannie przepłucz ziarna najpierw zimną wodą a potem dwukrotnie przelej wrzątkiem. Następnie zalej kaszę 2,5 szklankami wody i łyżką oleju i gotuj przez ok. 15-20 minut.
-
Słonecznik i sezam upraż na suchej patelni aż lekko się przyrumienią i będą oddawać aromat
-
Uprażone nasiona i resztę składników umieść w misce i mieszaj rękami tak długo, aż otrzymasz plastyczną, zwartą masę z której będziesz w stanie uformować kotlety. W razie konieczności dodaj więcej oleju lub soku z marchewki, jeżeli masa jest zbyt sucha, lub mąki jeśli jest zbyt mokra
-
Uformuj swoje burgery i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Piecz burgery w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza ok. 30-35 minut. W połowie pieczenia delikatnie obróć kotlety na drugą stronę.
Wege burger z kaszy jaglanej
Gdy Twoje kotlety są już w piekarniku, przygotuj resztę składników potrzebnych do zrobienia burgera:
-
ulubione bułki
-
cebula (najlepiej czerwona!)
-
kilka plastrów pomidora
-
kilka plastrów zielonego ogórka
-
liście sałaty, rukoli, jarmużu lub innej Twojej ulubionej “zieleniny” 😉
-
ogórek kiszony
-
musztarda
-
Lekko przypiecz bułki w piekarniku, by były rumiane i chrupiące.
-
Obie połówki posmaruj musztardą i włóż pomiędzy nie warzywa i upieczonego burgera. Gotowe!
Smacznego!