Koktajl kokosowo-bananowy
Mleko kokosowe zna każdy, kto utrzymuje dietę wegańską lub bezmleczną. Stanowi ważny składnik kuchni orientalnej, jest bazą nie tylko do deserów lecz również do dań słonych takich jak curry. Jest niezwykle przydatne w kuchni roślinnej, ponieważ można z niego stworzyć wegańską śmietankę czy serek. Rewelacyjnie pasuje do dań śniadaniowych – owsianek, musli, płatków, jaglanek, oraz do deserów – budyniów, ciast czy lodów. Warto dodać go też do kawy – nada jej przepysznego smaku i aromatu kokosa! Jest dość tłuste a przez to kaloryczne, dlatego osoby dbające o linię nie powinny przesadzać z piciem mleka kokosowego.
Na co zwracać uwagę przy wyborze mleka kokosowego?
Na rynku dostępnych wiele rodzajów i marek mleka kokosowego. Podczas zakupu warto patrzeć na ich skład i zwracać uwagę na te produkty, które pozbawione są zbędnych ulepszaczy. Dodatkowo, mleka kokosowe w puszce są zbyt gęste, by używać ich w niektórych potrawach lub dodawać do kawy czy koktajli. Jeżeli więc chcecie zrobić swoje własne, świeże mleko kokosowe, wystarczy, że posiadacie zapas wiórków kokosowych i blender! To naprawdę proste.
Mleko kokosowe – Co potrzebujesz?
Przed zrobieniem mleka kokosowego, wybierzcie odpowiednie wiórki kokosowe. Warto sięgać po produkty niesiarkowane. W naszym sklepie są dostępne indonezyjskie wiórki kokosowe w różnych gramaturach, bez dodatku oleju, cukru czy siarki! Są w rozmiarze medium, puszyste, sypie i chrupkie.
Gdy już wybierzecie odpowiednie wiórki kokosowe, przygotujcie:
-
wodę
-
blender
-
gazę, ściereczkę lub pieluszkę tetrową
Jak zrobić mleko kokosowe z wiórków kokosowych?
Na 1 litr wody przygotuj 200g wiórków kokosowych.
Wiórki zalej wodą i odstaw na kilka godzin lub całą noc. Po namoczeniu, podgrzej wodę z wiórkami do ok. 60-70 stopni Celsjusza i zdejmij z ognia, następnie zmiksuj wiórki blenderem. Na sitko nałóż ściereczkę i przelej masę. Na koniec odciśnij mleko przez ściereczkę i przechowuj je w zamkniętych butelkach/słoikach w lodówce. Tak przechowywane mleko powinno wytrzymać 3-4 dni, później może zacząć się psuć.
Śniadanie na lato? Koktajl kokosowo-bananowy!
Letnie upały zachęcają do jedzenia lekkich, zimnych posiłków. Co powiecie na letni koktajl kokosowo-bananowy, który pysznie smakuje, jest syty i zimny? I możecie do niego użyć resztek wiórków, które zostały Wam po zrobieniu mleka kokosowego 🙂
Koktajl kokosowo-bananowy – Składniki
-
2 banany
-
3 łyżki wiórków kokosowych (np. niesiarkowane wiórki kokosowe Soul-Farm)
-
szklankę mleka (najlepiej kokosowego, zrobionego własnoręcznie :))
-
szczyptę cynamonu (np. cejlońskiego Soul-Farm)
Przygotowanie koktajlu
Wiórki zalej mlekiem i podgrzej, następnie zmiksuj z pokrojonymi w plasterki bananami, aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Następnie dodaj szczyptę cynamonu.
Taki koktajl świetnie sprawdzi się po treningu lub jako śniadanie. Warto wziąć go ze sobą do pracy, bo z pewnością dostarczy Wam dużo energii i nasyci 🙂