Kolendra i jej pochodzenie

Kolendra siewna – czym jest i skąd pochodzi?

(Coriandrum sativum L.) – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). Pochodzi znad Morza Śródziemnego, lecz zaaklimatyzował się też w krajach chłodniejszych. W Polsce jest uprawiany, rzadko zdziczały lub zawleczony.

Zastosowanie kolendry siewnej w kuchni

Kolendra znana jest przede wszystkim jako przyprawa. Wyjątkowo jak na roślinę, wykorzystuje się wszystkie jej elementy: owoce, nasiona i liście w kuchni.

Przepis na napar herbaciany z kolendry

Zmieszać po 10g owoców kolendry, owoców kopru włoskiego, owoców anyżu i owoców kminku. Nieco rozgnieść jedną bądź półtora łyżeczki mieszanki i wsypać do termosu. Zalać 1 szklanką wrzącej wody i zamknąć termos. Po godzinie przecedzić. Pic 2 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem.
Źródło:
www.wikipedia.org