Moringa oleifera (drzewo chrzanowe)

moc-w-kapsulkach-soul-farm-moringa

Co to jest moringa oleifera? – drzewo chrzanowe

Moringa olejodajna łac. Moringa oleifera, lub zwyczajowo nazywana drzewem chrzanowym, ponieważ korzenie tego drzewa smakiem przypominają chrzan. Drzewo to osiąga wysokość nawet do 10 m, a jego korona jest nieregularnych kształtów.

Liście tej rośliny, osiągają nawet do 60 cm długości. Owoce, jakie wydaje drzewo są zielone o wydłużonym i żebrowanym kształcie, są spożywane dopiero po wcześniejszej obróbce termicznej (najczęściej ugotowaniu). Moringa pochodzi z Indii, a wraz z nabyciem popularności stała się dziś powszechna w całej Azji, Afryce i Ameryce Południowej.

Moringa – zastosowanie

  • świeże liście można użyć do sałatek,
  • młode nasiona przyrządza się podobnie jak groszek, a dojrzałe, po uprażeniu, spożywa jak orzechy,
  • w kuchni indyjskiej młode strąki są używane jako warzywo, w smaku podobne są do szparagów,
  • w postaci sproszkowanej liście Moringa są bardzo odżywczym dodatkiem do każdego rodzaju potrawy.
  • w kosmetyce olejek z Moringi jest wartościowym dodatkiem do kremów, emulsji, balsamów,
  • z drewna można uzyskać niebieski barwnik,
  • może być wykorzystywana jako pasza dla zwierząt i ekologiczny nawóz,
  • liście, kora, kwiaty są również surowcami wykorzystywanymi przez firmy farmaceutyczne do produkcji określonych leków.

Liście moringa – jak stosować?

Zazwyczaj zaleca się 1 łyżeczkę dziennie lub 2–3 razy w tygodniu. Bywają również takie osoby,
które spożywają proszek 2–3 razy dziennie w zależności od stanu niedoborów w organizmie.