Co to jest moringa oleifera? – drzewo chrzanowe
Moringa olejodajna łac. Moringa oleifera, lub zwyczajowo nazywana drzewem chrzanowym, ponieważ korzenie tego drzewa smakiem przypominają chrzan. Drzewo to osiąga wysokość nawet do 10 m, a jego korona jest nieregularnych kształtów.
Liście tej rośliny, osiągają nawet do 60 cm długości. Owoce, jakie wydaje drzewo są zielone o wydłużonym i żebrowanym kształcie, są spożywane dopiero po wcześniejszej obróbce termicznej (najczęściej ugotowaniu). Moringa pochodzi z Indii, a wraz z nabyciem popularności stała się dziś powszechna w całej Azji, Afryce i Ameryce Południowej.
Moringa – zastosowanie
- świeże liście można użyć do sałatek,
- młode nasiona przyrządza się podobnie jak groszek, a dojrzałe, po uprażeniu, spożywa jak orzechy,
- w kuchni indyjskiej młode strąki są używane jako warzywo, w smaku podobne są do szparagów,
- w postaci sproszkowanej liście Moringa są bardzo odżywczym dodatkiem do każdego rodzaju potrawy.
- w kosmetyce olejek z Moringi jest wartościowym dodatkiem do kremów, emulsji, balsamów,
- z drewna można uzyskać niebieski barwnik,
- może być wykorzystywana jako pasza dla zwierząt i ekologiczny nawóz,
- liście, kora, kwiaty są również surowcami wykorzystywanymi przez firmy farmaceutyczne do produkcji określonych leków.
Liście moringa – jak stosować?
Zazwyczaj zaleca się 1 łyżeczkę dziennie lub 2–3 razy w tygodniu. Bywają również takie osoby,
które spożywają proszek 2–3 razy dziennie w zależności od stanu niedoborów w organizmie.