Zdrowe przekąski – pieczone bataty na słodko z cynamonem!

Pieczone bataty z cynamonem

Sezon na bataty trwa od marca do października, dlatego korzystajcie z tych pysznych warzyw, póki możecie! Zazwyczaj te pyszne ziemniaczki wykorzystywane są w daniach głównych i wytrawnych przystawkach, jednak my mamy dziś dla Was pomysł jak przyrządzić je na słodko. To pyszna, zdrowa i dietetyczna przekąska na którą możesz sobie pozwolić.

Frytki z batatów na słodko

Potrzebujesz:

  • 2 bataty
  • 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego Soul-Farm
  • 2 łyżki oleju (np. oleju kokosowego) lub oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
  • 2 łyżki miodu, cukru kokosowego lub ksylitolu

Jak zrobić frytki z batatów?

Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w talarki lub długie słupki, następnie przełóż je do miski.

Dodaj cynamon, sól oraz olej i dokładnie wymieszaj. Jeżeli używasz twardego oleju kokosowego, podgrzewaj go aż się rozpuści i dopiero wtedy dodaj do batatów.

Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nastaw piekarnik na 200°C i piecz bataty ok. 20 minut. W międzyczasie obracaj kilkukrotnie ziemniaki, aby upiekły się równomiernie.

Smacznego!