Pieczone bataty z cynamonem
Sezon na bataty trwa od marca do października, dlatego korzystajcie z tych pysznych warzyw, póki możecie! Zazwyczaj te pyszne ziemniaczki wykorzystywane są w daniach głównych i wytrawnych przystawkach, jednak my mamy dziś dla Was pomysł jak przyrządzić je na słodko. To pyszna, zdrowa i dietetyczna przekąska na którą możesz sobie pozwolić.
Frytki z batatów na słodko
Potrzebujesz:
- 2 bataty
- 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego Soul-Farm
- 2 łyżki oleju (np. oleju kokosowego) lub oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
- 2 łyżki miodu, cukru kokosowego lub ksylitolu
Jak zrobić frytki z batatów?
Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w talarki lub długie słupki, następnie przełóż je do miski.
Dodaj cynamon, sól oraz olej i dokładnie wymieszaj. Jeżeli używasz twardego oleju kokosowego, podgrzewaj go aż się rozpuści i dopiero wtedy dodaj do batatów.
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nastaw piekarnik na 200°C i piecz bataty ok. 20 minut. W międzyczasie obracaj kilkukrotnie ziemniaki, aby upiekły się równomiernie.
Smacznego!