QUINOA, KOMOSA RYŻOWA CZERWONA 250g / Soul-Farm
Komosa ryżowa nazywana jest także “złotem Inków”. To bogata w mikroelementy kasza, która ma szerokie zastosowanie w kuchni osób dbających o zdrową dietę. Kojarzona jest głównie z składnikiem diet wegańskich i wegetariańskich, jednak stanowi świetny dodatek także do dań mięsnych.
Można ją jeść zarówno na słono jak i na słodko.
W słodkiej wersji, można ugotować ją z mlekiem jak owsiankę, wystarczy dodać trochę miodu, bakalii, cynamonu lub kakao i cieszyć się pożywnym i smacznym śniadaniem. Z powodzeniem może także zostać składnikiem ciasteczek czy batonów musli.
W wersji wytrawnej quinoa to przede wszystkim sycący i smaczny dodatek do dań głównych – mięs, sosów, zup czy smażonych warzyw. Spróbuj zrobić z niej placuszki, ugotowaną kaszę podsmaż na patelni z warzywami lub dodaj do sałatki (świetnie pasuje np. do sałatki ze słodkich ziemniaków i sera fety). Suche ziarna ugotuj w bulionie aby dodać im więcej smaku.
Komosa ryżowa to świetny składnik lunchboxów, budda bowl oraz stanowi składnik odpowiedni do każdej sałatki – tajskiej na ostro, meksykańskiej, z drobiem, z rybą. To bardzo wszechstronne zboże.
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna – 1489kJ / 353kcal
Tłuszcz – 6,1g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,7g
Węglowodany – 57g, w tym cukry 1,3g
Białko – 14g Sól – 0g
Sprawdź także naszą quinoę białą.
Składniki: komosa ryżowa biała
Masa netto: 250g
Data ważności i nr partii: zawsze na etykiecie
Kraj pochodzenia: Peru
Producent: Soul-Farm Maciej Foszcz
Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości alergenów – seler, gorczyca, gluten, różne orzechy