Czarnuszka

Czarnuszka siewna – co to jest?

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) to pochodząca z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej. Nazwa rośliny pochodzi z języka łacińskiego – „nigellus” oznacza bowiem „czarny”. Zwana jest także czarnym kminkiem (black cumin, khalonji) czy rzymską kolendrą. Najczęściej występuje w postaci nasion lub jako olej, tłoczony na zimno.

Czarnuszka siewna – właściwości

CZARNUSZKA zawiera:

  • kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy) (ok. 85%),
  • fosfolipidy i fitosterole,
  • flawonoidy i saponiny,
  • białka (ok. 22%) i węglowodany,
  • alkaloidy, m.in.: nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę,
  • olejek eteryczny, zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon,
  • witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in.: cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu.

Olej z czarnuszki – zastosowanie

Porcja na cały dzień:

  • 3 łyżeczki oleju z czarnuszki zmieszać z połową łyżeczki miodu lub soku z owoców.
  • Dawkować 3 razy dziennie po 1 łyżeczce.
  • Pierwsze dawkowanie pół godziny przed śniadaniem. Drugie w godzinach popołudniowych. Trzecia dawka przed snem.

Inną możliwością jest mieszanie zmielonych ziaren z miodem i zjadanie raz dziennie, a olej dwa razy dziennie, na przykład w kapsułkach.

Napar z czarnuszki

Parzyć jak herbatkę, zalać wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzyć ok. 20 minut, po czym odcedzić. Taki napar można osłodzić miodem.
Stosować zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry, jak płukankę do włosów oraz wewnętrznie (pić 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie).
Źródło:
www.wikipedia.pl
www.fdc.nal.usda.gov