Kokosowe trufle jaglane

Kokosowe trufle jaglane na 3 sposoby

Uwielbiamy kaszę jaglaną za jej uniwersalność – świetnie nadaje się zarówno do dań obiadowych (zobaczcie nasz przepis na wegańskie kotlety z kaszy jaglanej!) jak i do przyrządzenia na słodko. Dzięki swoim wartościom odżywczym, słodycze na bazie kaszy jaglanej są pożywną i wartościową przekąską. Zdecydowanie największą zaletą dzisejszych kokosowych trufli jaglanych jest skład – są wegańskie, nie zawierają rafinowanego cukru czy glutenu*. Już w swojej podstawowej wersji są naprawdę przepyszne, jednak na końcu wpisu podpowiemy Wam łatwo podkręcić przepis o kilka dodatkowych składników!

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana świetnie komponuje się z wieloma słonymi i słodkimi daniami, jednak przygotowana w nieodpowiedni sposób może zyskać nieprzyjemny, gorzki smak. Jeżeli chcecie tego uniknąć, pamiętajcie o tym by starannie wypłukać kaszę przed ugotowaniem. Dokładniejsze wskazówki znajdziesz w przepisie na orzechowy budyń jaglany.

Kokosowe kulki jaglane – przepis

Przepis podstawowy

Do posłodzenia użyjcie tego, co najbardziej Wam odpowiada.

Mogą to być:

2 łyżeczki erytrolu lub łyżeczka ksylitolu

łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Możecie także całkowicie pominąć słodzenie, ponieważ daktyle są już bardzo słodkie.

Kokosowe kulki jaglane – przygotowanie

1. Gotowanie kaszy

  • Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj kaszę według wcześniejszych wskazówek.
  • Przepłukaną kaszę wsyp do rondla i zalej wodą oraz mlekiem. Dodaj daktyle (możesz rozdrobnić je palcami na mniejsze kawałki) i „słodzik”, jeżeli chcecie go użyć.
  • Gotuj całość na małym ogniu tak długo, aż kasza wchłonie płyny (ok. 20 minut). Kaszę mieszaj co jakiś czas oraz pilnuj, by nie przywarła do dna garnka. Gdy płynu będzie już niewiele – wyłącz palnik.

2. Przygotowanie masy

  • Gdy masa przestygnie, dodaj do niej wiórki kokosowe i zblenduj na gładką masę. Jeżeli Twój blender nie jest silny – zblenduj samą kaszę i do dopiero do powstałej masy dodaj wiórki kokosowe. Kulki będą trochę gorzej się formować, jednak wiórki nie muszą być zblendowane.

3. Formowanie kokosowych kulek mocy

  • mokrymi dłońmi uformuj niewielkie kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych.
  • Wstaw kulki jaglane do lodówki na godzinę

Jak ulepszyć przepis na kokosowe trufle jaglane?

Kokos świetnie komponuje się z migdałami! Do bazowego przepisu możecie dodatkowo wrzucić 1/2 szklanki zblendowanych lub pokruszonych płatków migdałowych. Możecie także spróbować włożyć całego migdała do środka kulki podczas formowania.

Cierpkość żurawiny świetnie przełamie słodki smak masy jaglanej i kokosa. 1/2 szklanki żurawiny suszonej zblenduj lub pokrój nożem na mniejsze kawałki i dodaj do masy przed formowaniem.

Masa z kaszy jaglanej świetnie smakuje z dodatkiem kakao, więc dodaj 1-2 łyżki stołowej swojego ulubionego kakao przed zblendowaniem kaszy.

*Wszystkie użyte składniki są z natury produktami bezglutenowymi, jednak mogą zawierać śladowe ilości tego alergenu w swoim składzie. Jeżeli z powodów zdrowotnych nie możesz jeść glutenu, wybieraj produkty całkowicie bezglutenowe, oznaczone znakiem przekreślonego kłosa.